StoryEditor
Obalabaška voda - brela

Državni inspektorat nalaže rušenje šetnice i zaštitnog pera: Ministarstvo turizma i Županija Roščiću su dali 650.000 kuna za radove na crno!?

Piše Vinko Vuković
6. lipnja 2020. - 09:03
Josko Roščić odlučio je komunicirati elektroničkim putem, pa njegov komentar još čekamoIvo Ravlić/Hanza Media

Nisam bio zadovoljan vašim tekstom i zato vas molim da sve upite šaljete mailom na službenu općinsku adresu.
Komentar je to Joska Roščića, HDZ-ova načelnika općine Baške Voda, na odluku Državnog inspektorata kojom se najavljuje rješenje o rušenju bespravno sagrađenih objekata na pomorskome dobru plaže Berulija-Ikovac, zaštitnoga pera tlocrtnih dimenzija 35x20 metara i šetnice duge 200 metara i široke 1,80 metara.

Bili smo prije nekoliko dana u na toj plaži, razgovarali smo s Roščićem, i fotografirali ga baš na toj šetnici, te slušali njegova uvjeravanja kako je sve sagrađeno prema propisima i zakonima i kako "mali Stipe", jer tako on zove svog stranačkog kolegu Stipu Ursića, načelnika susjednih Brela, pojma nema što govori kad govori o bespravnoj gradnji.
Ispostavilo se, međutim, da je "mali Stipe" bio u pravu. I da nisu bile uzalud sve one prijave koje je proteklih mjeseci slao institucijama pravne države od Makarske preko Splita do Zagreba.

– Isplatio nam se trud dokazivanja pravice i držanja zakona, dugo je trajalo, ali smo na koncu uspjeli – zadovoljno će Ursić.

Posebno mu je, veli, drago što se ipak pokazalo kako je moguće stati na kraj lokalnim šerifima koji se godinama ponašaju kao da im nitko ništa ne može. Ovo je, međutim, tek prvi korak do pobjede u dugogodišnjem sporu.

– Očekujemo, naravno, da se u što skorijem roku ukloni sve ono što je po Roščićevu nalogu bespravno napravljeno. Žalosti me tek što je devastacija bila takva da će jako teško biti sve vratiti u prvobitno stanje, a žao mi je i stanovnika Baške Vode jer će nemali trošak uklanjanja šetnice i zaštitnoga pera pasti upravo na leđa tamošnjih poreznih obveznika – kaže nam Ursić.

U rješenju Državnog inspektorata, koje potpisuje viši građevinski inspektor Damir Rukavina i koje je odvjetnik Općine Brela zaprimio 2. lipnja, jasno stoji da su radovi na plaži Berulija-Ikovac bili nezakoniti, odnosno da "za navedene radove investitor nije ishodio građevinsku dozvolu", te da će "građevinski inspektor donijeti rješenje o uklanjanju građevine".
Nejasno pak ostaje kako je moguće da su državne institucije Općini Baška Voda pomogle financirati te bespravne radove.

Ministarstvo turizma je, podsjetimo, za nelegalno zaštitno pero i jednako tako nelegalnu šetnicu Općini Baška Voda na račun uplatilo 400.000 kuna, a Županija splitsko-dalmatinska 250.000 kuna.
Roščić pitao, oni dali.

"Sve je čisto, da nije, zar bi nam za ove radove Ministarstvo turizma dalo 400.000 kuna i Županija još 250.000 za sanaciju oštećenja nastalih prošle jeseni za velikog juga", kazao nam je prije nekoliko dana.
Ali, eto, ispostavilo se da nije sve čisto. Dapače, puno se prljavštine tu nakupilo. A s obzirom na to da je odlučio "pričati" samo elektroničkim putem, poslužit ćemo se službenom općinskom internetskom stranicom kako bismo raščistili barem neke stvari.

Tamo se, naime, nalazi biografija Joska Roščića u kojoj stoji da je načelnik općine Baška Voda od 1993. godine i da mu upravo teče sedmi mandat. Dogodine će ići i po osmi, to ne piše, ali to nam je on sam rekao prije nekoliko dana. Ali zato piše da Josko Roščić "već dugi niz godina svojim radom i zalaganjem, trudom i vizijom radi na razvoju općine Baška Voda".
A piše i da je "svojim radom doprinio da općina Baška Voda postane jedna od najrazvijenijih u Republici Hrvatskoj, mjesto s najbržim razvojem".

"Veliku pozornost posvećuje djeci i mladima kroz razne subvencije, stipendije i poticaje, kao i udrugama i sportašima", piše i to. A onda ide zaključak:

"Kroz njegovo vođenje općine pokazuje se da je uz trud i rad za nešto što voliš rezultat neizostavan, pa se tako na području općine konstantno radi na investicijama koje pomažu kvaliteti života, projektima koji osiguravaju radna mjesta, ulaganju u infrastrukturu, aplicira se na razne natječaje, brine se o konstantnom unaprjeđenju i razvoju mjesta u općini Baška Voda."
Za kraj recimo da smo upit o financiranju radova na crno poslali i na adresu Ministarstva turizma te ćemo ga objaviti kad ga dobijemo.

Ursić: S ovim je i priča oko granice završena

Stipe Ursić, načelnik općine Brela, ističe kako dokument Državnog inspektorata potvrđuje kako je Josko Roščić cijelo vrijeme lagao kada je tvrdio da se plaža Berulija-Ikovac u potpunosti nalazi na teritoriju Baške Vode.

– Ovim je dokumentom još jednom dokazano ono što tvrdimo već desetljećima, a to je da dio ispod Male Berulije teritorijalno pripada Brelima, bez obzira što se katastarski vodi kao čestica u Baškoj Vodi – zaključuje Ursić.

Roščić: Ništa nismo dobili

Iz Općine Baška Voda, s potpisom načelnika Joska Roščića, dobili smo mail u kojem, među ostalim, stoji:

"Općina Baška Voda nema saznanja, niti je zaprimila ikakvo rješenje o postupanju po predmetnim radovima na uređenju plaže na predjelu Ikovac od strane inspekcijskih tijela, te bilo kakve obavijesti upućene trećim osobama ne smatramo svrsishodnim komentirati".

Županija: Tražili su pomoć i mi smo pomogli

Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije, ponudio nam je sljedeći odgovor:
"Istina je da je Splitsko-dalmatinska županija pomogla jedinicama lokalne samouprave, a među kojima je i Baška Voda, koje su zatražile pomoć glede sanacije šteta izazvanih olujnim jugom koje se dogodilo s 12. na 13. prosinca 2019. godine. Naravno, sve su jedinice lokalne samouprave morale predati zahtjev s pripadajućom dokumentacijom koja dokazuje zakonitost radova. Zakonitost se uz dostavu pisanih dokaza pregledava i neposrednim nadzorom na terenu.

Splitsko-dalmatinska županija je na području općine Baška Voda tom prilikom sufinancirala radove održavanja plaža u Baškoj Vodi, Promajni i Bratušu, a što je vidljivo i iz zahtjeva Općine Baška Voda. Stoga, nije nam jasno kako je došlo do informacije da je Splitsko-dalmatinska županija sufinancirala bilo kakve nelegalne radove, a posebno na predmetnom području iz Vašeg upita. Dodatno, upravo je Splitsko-dalmatinska županija preko sustava www.pomorskodobro.dalmacija.hr potakla pravovremeno i odlučno reagiranje na svaku devastaciju pomorskog dobra."

#JOSKO ROŠČIĆ#BAŠKA VODA#BRELA#STIPE URSIĆ

Izdvojeno

01. srpanj 2020 12:59