stdClass Object ( [id] => 1339766 [title] => Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske: Borimo se za plaće i besplatan internet [alias] => neven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do samo prije 30 godina pomorci bi na brodu provodili 10 mjeseci, čak i godinu dana. Da, uvijek je taj poziv slovio kao dobro plaćen, ali iza debele bušte stoji puno odricanja, izbivanja, izoliranosti od obitelji i truda.

– Sada su uvjeti rada na brodovima puno humaniji nego prije koje desetljeće. Pomorci su sad po dva do četiri mjeseca na brodu, pa isto toliko kod kuće. Uvjeti su znatno bolji nego nekad, iako je na brodovima danas puno napornije raditi, ne u fizičkom smislu, nego zbog sve većih izazova modernog doba, sve sile administracije koja se nameće od strane brodara. Svakako, ugovori su puno bolji nego prije – veli nam Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Nedavno je sudjelovao na Međunarodnom pregovaračkom forumu u Berlinu gdje je postignut dogovor između poslodavaca i predstavnika pomorskih sindikata i zaključen je novi IBF ugovor za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Uvjeti rada

Da pojasnimo, Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) i Joint Negotiating Group (predstavnici poslodavaca) u svibnju 2003. su uspostavili jedinstveni mehanizam pregovaranja za IBF ugovor u svijetu. Pregovori se vode između predstavnika poslodavaca u pomorstvu i pomorskih sindikata o plaćama i uvjetima zapošljavanja pomoraca koji plove na brodovima pod zastavama pogodnosti (flag of convenience) koje brodari koriste da bi smanjili troškove. Inače, ITF predstavlja 740 sindikata iz 150 zemalja koji uključuju sindikate koji organiziraju diljem svijeta oko 600 tisuća pomoraca. Naši predstavnici u svemu ovome također daju svoj obol.

---

image

Imamo 24 tisuće pomoraca kao deset puta veća Poljska

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

– Pomorcima pokrivenima ugovorom tijekom iduće dvije godine plaća će narasti za 6 posto (4 posto od 1. siječnja 2024. i 2 posto od 1. siječnja 2025.), a ugovor uključuje i odrednice ILO konvencije 190 o nasilju i uznemiravanju koja se odnosi na osiguravanje sigurne radne okoline za sve pomorce.

Bilo je trenutaka kada smo mislili da nećemo uspjeti postići dogovor, ali srećom razum je prevladao. Kao i uvijek, kamen spoticanja bili su novac te omogućavanje što kvalitetnijih radnih i životnih uvjeta za pomorce. Iako je na gotovo svim kvalitetnim kompanijama npr. dostupnost interneta neupitna, važno je znati da u pregovorima na strani poslodavaca ima i onih koji još uvijek nisu u stanju omogućiti sve ono što bismo podrazumijevali u 21. stoljeću. Ipak, postignut je dogovor koji zadovoljava obje strane – govori Melvan.

Ovi pregovori potakli su nas da ga pitamo kolike su plaće pomoraca. Isplati li se još uvijek tuči more, opada li interes mladih za pomorstvo...

Neisplativo kormilarenje

– Teško je precizno govoriti o plaćama jer one nisu svugdje iste. Na svjetskoj razini ogromna je razlika između pojedinih vrsta brodova. Neke zapovjedničke plaće znaju ići i do 18 tisuća dolara mjesečno. Bazična kormilarska plaća je ispod 2 tisuće dolara, tako da su rasponi ogromni među klasama. Hrvatski pomorci su uglavnom časnici. Jako malo ih ide za kormilare jer ako imate plaću 2 tisuće dolara i plovite 6 mjeseci u godini i to podijelite na godinu dana, uz plaćanje doprinosa i ostalog što treba, ispada da je bolje raditi u skladištu nekog trgovačkog lanca, nego ići na brod. No, časnici su posebna priča.

Danas se svaka kompanija trudi zadržati dobrog časnika, pa mu daje bonuse. Pomorac na platnoj listi vidi, primjerice, dvije trećine plaće, a kroz bonus dobije veći iznos.

---

image

Radni uvjeti su ponekad važniji od plaće

AFP
---

Naravno, plaće ovise na kojem brodu plovite. Primjerice, LNG, LPG i kruzeri su danas najpopularniji među hrvatskim pomorcima jer su poslovi na njima dobro plaćeni. Sjećate se da je prije 20 godina potražnja bila velika za offshoreom, no zbog krize to je jenjalo, pa su LNG, LPG i kruzeri postali traženi – kaže Melvan.

Po pitanju postoje li razlike u plaćama među nacijama, veli da nema. Stvar je, zapravo u socijalnom paketu koji daje pojedina država pod kojoj zastavom plovi neki brod.

– Kroz ITF pratimo sve kompanije. Norvežani su recimo, top. Imaju zaista najbolje standarde. Kod njih je sve uređeno, nema monkey biznisa. Da ilustriram: ako norveški pomorac plovi pod norveškom zastavom onda je njegov brodar obvezan platiti mu sva davanja koja su na snazi u Norveškoj, a ona su tamo kudikamo veća nego kod nas. Visoka su i u Nizozemskoj, u Velikoj Britaniji... Taj socijalni paket koji uključuje mirovinsko, socijalno i drugo, znatno podiže bruto plaću nekog pomorca. Naš socijalni paket se ipak ne može usporediti s paketom jedne Norveške. No, u suštini, plaće pomoraca su ujednačene. Razlika je samo u paketima – objašnjava nam.

Naplaćeni dugovi

Naši pomorci imaju sreću da plove na brodovima provjerenih brodara. Jedan zapovjednik na LNG- i kolega mu po zvanju na jednom sirijskom brodu koji prevozi, primjerice, drva, imaju znatnu razliku među plaćama i rade u posve drukčijim uvjetima.

– Naš cilj kao Sindikata pomoraca je pokriti što više brodova kolektivnim ugovorom, da se poštuju prava. To je stalna borba. No, naši ipak plove na kvalitetnijim brodovima, pod ozbiljnim ugovorima. Primjerice, jedan nesretnik iz Sirije pokaže inspekciji komadić papira zvan osobni ugovor, kao otrgnut iz bilježnice, na kojem nema podataka ni koliko dugo će biti na brodu, niti kolika mu je plaća, kakvi su uvjeti rada, ništa – kaže Melvan, podsjećajući na inspekcije ITF-a, koje su primjerice naplatile više od 118 milijuna dolara neisplaćenih plaća koje su poslodavci dugovali pomorcima između 2020. i 2022. godine. I naši inspektori pod okriljem ITF-a provjeravaju uvjete na stranim brodovima koji doplove u naše vode, a na kojima zateknu nevjerojatno loše uvjete u kojima rade strani pomorci.

– Inspekcije se i dalje provode. Kolege obilaze naše luke i na svašta naiđu. To su uglavnom brodovi iz Sirije, Libanona, Turske... u vlasništvu brodara nižeg ranga koji ne poštuju ni osnovna prava pomoraca. Naših pomoraca nema na tim brodovima.

Intencija je da se podigne standard na takvim brodovima ili u protivnom, da ih se eliminira iz pomorstva – veli Melvan.

S druge strane, Sindikat kao dio pregovaračkog tima za bolje uvjete pomoraca, nastoji pratiti suvremeno doba i njegove pogodnosti poput dostupnog, neograničenog i besplatnog interneta na brodovima. O tome pomorci na sirijskim brodovima mogu samo sanjati.

Cijena automatizacije

Kada pričamo o suvremenim izazovima, ne možemo zaobići temu oko automatizacije i digitalizacije. Priče oko autonomnih brodova na kojima neće biti ljudskih posada, a koja će tako ostati bez posla, ugasit će se radna mjesta, pomalo su zabrinjavajuća. No Neven Melvan tu ne vidi prijetnju za pomorce.

---

image

Kormilarske plaće kreću od 2 tisuće dolara

AFP
---

– Nagađanja da ćemo imati brodove bez posade, ne stoje, niti da će se ukinuti radna mjesta u pomorstvu. Pa, danas su posade svedene na logični minimum. Priče da će joystick upravljati brodom su daleka, daleka budućnost, a i u tom slučaju, brodom će opet upravljati čovjek. Uostalom, autonomni brodovi plove na jako kratke staze, a sve je eksperimentalna plovidba.

Realno, brodarima su bitni novci, pa ako automatizacija košta više od posade, onda će se brodari odlučiti za ljude. Tu je i važno pitanje sigurnosti broda, a nitko ne može garantirati sigurnost automatizacije. Ljudski faktor je ipak općenito nezamjenjiv. Promjene će se događati najviše po pitanju odabira goriva.

Nama kao Sindikatu je važno da se automatizacija razvija kako bi olakšala pomorcima rad, da naše škole i fakulteti prate taj razvoj i educiraju pomorce, da naši pomorci i dalje slove kao kvalitetan i educiran kadar.

A interes mladih i dalje raste za pomorstvo, što nas veseli. Kao mala zemlja, imamo gotovo 24 tisuće pomoraca. Usporedbe radi, uz bok smo jedne Poljske koja je 10 puta veća od Hrvatske – optimističan je naš sugovornik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kolektivni ugovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kolektivni ugovor 2 0 7668 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-05 14:42:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-17 14:50:03 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-17 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Neven Melvan, glavni tajnik Sinikata pomoraca Hrvatske: Borimo se za plaće i besplatan internet page_title=Neven Melvan, glavni tajnik Sinikata pomoraca Hrvatske: Borimo se za plaće i besplatan internet [metakey] => Neven Melvan, pomorci, Sindikat pomoraca Hrvatske, kolektivni ugovr, uvjeti rada pomoraca, hrvatski pomorci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25820658.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25820655.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25884819.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/05\/25009502.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hrvati plove na dobrim kompanijama<\/p>","

Imamo 24 tisu\u0107e pomoraca kao deset puta ve\u0107a Poljska<\/p>","

Radni uvjeti su ponekad va\u017eniji od pla\u0107e<\/p>","

Kormilarske pla\u0107e kre\u0107u od 2 tisu\u0107e dolara<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1311","hd_25820658_1920.jpg":"1920x1080","k_25820658_1280.jpg":"1280x1280","k_25820658_1024.jpg":"1024x1024","k_25820658_640.jpg":"640x640","k_25820658_480.jpg":"480x480","k_25820658_340.jpg":"340x340","k_25820658_220.jpg":"220x220","o_25820658_1280.jpg":"1280x874","o_25820658_1024.jpg":"1024x699","o_25820658_640.jpg":"640x437","o_25820658_480.jpg":"480x327","o_25820658_340.jpg":"340x232","o_25820658_220.jpg":"220x150","h_25820658_1280.jpg":"1280x854","h_25820658_1024.jpg":"1024x683","h_25820658_640.jpg":"640x427","h_25820658_480.jpg":"480x320","h_25820658_340.jpg":"340x227","h_25820658_220.jpg":"220x147","pp_25820658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820658_640.jpg":"640x814","pp_25820658_480.jpg":"480x611","pp_25820658_340.jpg":"340x432","pp_25820658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_25820655_1920.jpg":"1920x1080","k_25820655_1280.jpg":"1280x1280","k_25820655_1024.jpg":"1024x1024","k_25820655_640.jpg":"640x640","k_25820655_480.jpg":"480x480","k_25820655_340.jpg":"340x340","k_25820655_220.jpg":"220x220","o_25820655_1280.jpg":"1280x862","o_25820655_1024.jpg":"1024x690","o_25820655_640.jpg":"640x431","o_25820655_480.jpg":"480x323","o_25820655_340.jpg":"340x229","o_25820655_220.jpg":"220x148","h_25820655_1280.jpg":"1280x854","h_25820655_1024.jpg":"1024x683","h_25820655_640.jpg":"640x427","h_25820655_480.jpg":"480x320","h_25820655_340.jpg":"340x227","h_25820655_220.jpg":"220x147","pp_25820655_1280.jpg":"1280x1628","pp_25820655_1024.jpg":"1024x1303","pp_25820655_640.jpg":"640x814","pp_25820655_480.jpg":"480x611","pp_25820655_340.jpg":"340x432","pp_25820655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25884819_1920.jpg":"1920x1080","k_25884819_1280.jpg":"1280x1280","k_25884819_1024.jpg":"1024x1024","k_25884819_640.jpg":"640x640","k_25884819_480.jpg":"480x480","k_25884819_340.jpg":"340x340","k_25884819_220.jpg":"220x220","o_25884819_1280.jpg":"1280x853","o_25884819_1024.jpg":"1024x682","o_25884819_640.jpg":"640x426","o_25884819_480.jpg":"480x320","o_25884819_340.jpg":"340x226","o_25884819_220.jpg":"220x146","h_25884819_1280.jpg":"1280x854","h_25884819_1024.jpg":"1024x683","h_25884819_640.jpg":"640x427","h_25884819_480.jpg":"480x320","h_25884819_340.jpg":"340x227","h_25884819_220.jpg":"220x147","pp_25884819_1280.jpg":"1280x1628","pp_25884819_1024.jpg":"1024x1303","pp_25884819_640.jpg":"640x814","pp_25884819_480.jpg":"480x611","pp_25884819_340.jpg":"340x432","pp_25884819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25009502_1920.jpg":"1920x1080","k_25009502_1280.jpg":"1280x1280","k_25009502_1024.jpg":"1024x1024","k_25009502_640.jpg":"640x640","k_25009502_480.jpg":"480x480","k_25009502_340.jpg":"340x340","k_25009502_220.jpg":"220x220","o_25009502_1280.jpg":"1280x853","o_25009502_1024.jpg":"1024x682","o_25009502_640.jpg":"640x426","o_25009502_480.jpg":"480x320","o_25009502_340.jpg":"340x226","o_25009502_220.jpg":"220x146","h_25009502_1280.jpg":"1280x854","h_25009502_1024.jpg":"1024x683","h_25009502_640.jpg":"640x427","h_25009502_480.jpg":"480x320","h_25009502_340.jpg":"340x227","h_25009502_220.jpg":"220x147","pp_25009502_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009502_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009502_640.jpg":"640x814","pp_25009502_480.jpg":"480x611","pp_25009502_340.jpg":"340x432","pp_25009502_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8047492 Threads: 3 Questions: 1667829105 Slow queries: 4963209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112181348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/neven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet-1339766 [printLink] => /om/vijesti/neven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet-1339766?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505952 [name] => Neven Melvan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neven-melvan [link] => /tag/neven-melvan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 412988 [name] => pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorci [link] => /tag/pomorci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413684 [name] => Sindikat pomoraca Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikat-pomoraca-hrvatske [link] => /tag/sindikat-pomoraca-hrvatske ) [3] => stdClass Object ( [id] => 737051 [name] => kolektivni ugovr [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-17 15:02:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kolektivni-ugovr [link] => /tag/kolektivni-ugovr ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735893 [name] => uvjeti rada pomoraca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-07 11:28:32 [main_article_id] => 0 [alias] => uvjeti-rada-pomoraca [link] => /tag/uvjeti-rada-pomoraca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 479951 [name] => Hrvatski pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-pomorci [link] => /tag/hrvatski-pomorci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kolektivni ugovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske: Borimo se za plaće i besplatan internet [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-15-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25820658.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Hrvati plove na dobrim kompanijama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25820658.jpg [title] =>

Hrvati plove na dobrim kompanijama

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25820655.jpg [title] =>

Imamo 24 tisuće pomoraca kao deset puta veća Poljska

Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25884819.jpg [title] =>

Radni uvjeti su ponekad važniji od plaće

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/05/25009502.jpg [title] =>

Kormilarske plaće kreću od 2 tisuće dolara

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do samo prije 30 godina pomorci bi na brodu provodili 10 mjeseci, čak i godinu dana. Da, uvijek je taj poziv slovio kao dobro plaćen, ali iza debele bušte stoji puno odricanja, izbivanja, izoliranosti od obitelji i truda.

– Sada su uvjeti rada na brodovima puno humaniji nego prije koje desetljeće. Pomorci su sad po dva do četiri mjeseca na brodu, pa isto toliko kod kuće. Uvjeti su znatno bolji nego nekad, iako je na brodovima danas puno napornije raditi, ne u fizičkom smislu, nego zbog sve većih izazova modernog doba, sve sile administracije koja se nameće od strane brodara. Svakako, ugovori su puno bolji nego prije – veli nam Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Nedavno je sudjelovao na Međunarodnom pregovaračkom forumu u Berlinu gdje je postignut dogovor između poslodavaca i predstavnika pomorskih sindikata i zaključen je novi IBF ugovor za razdoblje od 2024. do 2027. godine.

Uvjeti rada

Da pojasnimo, Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) i Joint Negotiating Group (predstavnici poslodavaca) u svibnju 2003. su uspostavili jedinstveni mehanizam pregovaranja za IBF ugovor u svijetu. Pregovori se vode između predstavnika poslodavaca u pomorstvu i pomorskih sindikata o plaćama i uvjetima zapošljavanja pomoraca koji plove na brodovima pod zastavama pogodnosti (flag of convenience) koje brodari koriste da bi smanjili troškove. Inače, ITF predstavlja 740 sindikata iz 150 zemalja koji uključuju sindikate koji organiziraju diljem svijeta oko 600 tisuća pomoraca. Naši predstavnici u svemu ovome također daju svoj obol.

---

image

Imamo 24 tisuće pomoraca kao deset puta veća Poljska

Vojko Bašić/HANZA MEDIA
---

– Pomorcima pokrivenima ugovorom tijekom iduće dvije godine plaća će narasti za 6 posto (4 posto od 1. siječnja 2024. i 2 posto od 1. siječnja 2025.), a ugovor uključuje i odrednice ILO konvencije 190 o nasilju i uznemiravanju koja se odnosi na osiguravanje sigurne radne okoline za sve pomorce.

Bilo je trenutaka kada smo mislili da nećemo uspjeti postići dogovor, ali srećom razum je prevladao. Kao i uvijek, kamen spoticanja bili su novac te omogućavanje što kvalitetnijih radnih i životnih uvjeta za pomorce. Iako je na gotovo svim kvalitetnim kompanijama npr. dostupnost interneta neupitna, važno je znati da u pregovorima na strani poslodavaca ima i onih koji još uvijek nisu u stanju omogućiti sve ono što bismo podrazumijevali u 21. stoljeću. Ipak, postignut je dogovor koji zadovoljava obje strane – govori Melvan.

Ovi pregovori potakli su nas da ga pitamo kolike su plaće pomoraca. Isplati li se još uvijek tuči more, opada li interes mladih za pomorstvo...

Neisplativo kormilarenje

– Teško je precizno govoriti o plaćama jer one nisu svugdje iste. Na svjetskoj razini ogromna je razlika između pojedinih vrsta brodova. Neke zapovjedničke plaće znaju ići i do 18 tisuća dolara mjesečno. Bazična kormilarska plaća je ispod 2 tisuće dolara, tako da su rasponi ogromni među klasama. Hrvatski pomorci su uglavnom časnici. Jako malo ih ide za kormilare jer ako imate plaću 2 tisuće dolara i plovite 6 mjeseci u godini i to podijelite na godinu dana, uz plaćanje doprinosa i ostalog što treba, ispada da je bolje raditi u skladištu nekog trgovačkog lanca, nego ići na brod. No, časnici su posebna priča.

Danas se svaka kompanija trudi zadržati dobrog časnika, pa mu daje bonuse. Pomorac na platnoj listi vidi, primjerice, dvije trećine plaće, a kroz bonus dobije veći iznos.

---

image

Radni uvjeti su ponekad važniji od plaće

AFP
---

Naravno, plaće ovise na kojem brodu plovite. Primjerice, LNG, LPG i kruzeri su danas najpopularniji među hrvatskim pomorcima jer su poslovi na njima dobro plaćeni. Sjećate se da je prije 20 godina potražnja bila velika za offshoreom, no zbog krize to je jenjalo, pa su LNG, LPG i kruzeri postali traženi – kaže Melvan.

Po pitanju postoje li razlike u plaćama među nacijama, veli da nema. Stvar je, zapravo u socijalnom paketu koji daje pojedina država pod kojoj zastavom plovi neki brod.

– Kroz ITF pratimo sve kompanije. Norvežani su recimo, top. Imaju zaista najbolje standarde. Kod njih je sve uređeno, nema monkey biznisa. Da ilustriram: ako norveški pomorac plovi pod norveškom zastavom onda je njegov brodar obvezan platiti mu sva davanja koja su na snazi u Norveškoj, a ona su tamo kudikamo veća nego kod nas. Visoka su i u Nizozemskoj, u Velikoj Britaniji... Taj socijalni paket koji uključuje mirovinsko, socijalno i drugo, znatno podiže bruto plaću nekog pomorca. Naš socijalni paket se ipak ne može usporediti s paketom jedne Norveške. No, u suštini, plaće pomoraca su ujednačene. Razlika je samo u paketima – objašnjava nam.

Naplaćeni dugovi

Naši pomorci imaju sreću da plove na brodovima provjerenih brodara. Jedan zapovjednik na LNG- i kolega mu po zvanju na jednom sirijskom brodu koji prevozi, primjerice, drva, imaju znatnu razliku među plaćama i rade u posve drukčijim uvjetima.

– Naš cilj kao Sindikata pomoraca je pokriti što više brodova kolektivnim ugovorom, da se poštuju prava. To je stalna borba. No, naši ipak plove na kvalitetnijim brodovima, pod ozbiljnim ugovorima. Primjerice, jedan nesretnik iz Sirije pokaže inspekciji komadić papira zvan osobni ugovor, kao otrgnut iz bilježnice, na kojem nema podataka ni koliko dugo će biti na brodu, niti kolika mu je plaća, kakvi su uvjeti rada, ništa – kaže Melvan, podsjećajući na inspekcije ITF-a, koje su primjerice naplatile više od 118 milijuna dolara neisplaćenih plaća koje su poslodavci dugovali pomorcima između 2020. i 2022. godine. I naši inspektori pod okriljem ITF-a provjeravaju uvjete na stranim brodovima koji doplove u naše vode, a na kojima zateknu nevjerojatno loše uvjete u kojima rade strani pomorci.

– Inspekcije se i dalje provode. Kolege obilaze naše luke i na svašta naiđu. To su uglavnom brodovi iz Sirije, Libanona, Turske... u vlasništvu brodara nižeg ranga koji ne poštuju ni osnovna prava pomoraca. Naših pomoraca nema na tim brodovima.

Intencija je da se podigne standard na takvim brodovima ili u protivnom, da ih se eliminira iz pomorstva – veli Melvan.

S druge strane, Sindikat kao dio pregovaračkog tima za bolje uvjete pomoraca, nastoji pratiti suvremeno doba i njegove pogodnosti poput dostupnog, neograničenog i besplatnog interneta na brodovima. O tome pomorci na sirijskim brodovima mogu samo sanjati.

Cijena automatizacije

Kada pričamo o suvremenim izazovima, ne možemo zaobići temu oko automatizacije i digitalizacije. Priče oko autonomnih brodova na kojima neće biti ljudskih posada, a koja će tako ostati bez posla, ugasit će se radna mjesta, pomalo su zabrinjavajuća. No Neven Melvan tu ne vidi prijetnju za pomorce.

---

image

Kormilarske plaće kreću od 2 tisuće dolara

AFP
---

– Nagađanja da ćemo imati brodove bez posade, ne stoje, niti da će se ukinuti radna mjesta u pomorstvu. Pa, danas su posade svedene na logični minimum. Priče da će joystick upravljati brodom su daleka, daleka budućnost, a i u tom slučaju, brodom će opet upravljati čovjek. Uostalom, autonomni brodovi plove na jako kratke staze, a sve je eksperimentalna plovidba.

Realno, brodarima su bitni novci, pa ako automatizacija košta više od posade, onda će se brodari odlučiti za ljude. Tu je i važno pitanje sigurnosti broda, a nitko ne može garantirati sigurnost automatizacije. Ljudski faktor je ipak općenito nezamjenjiv. Promjene će se događati najviše po pitanju odabira goriva.

Nama kao Sindikatu je važno da se automatizacija razvija kako bi olakšala pomorcima rad, da naše škole i fakulteti prate taj razvoj i educiraju pomorce, da naši pomorci i dalje slove kao kvalitetan i educiran kadar.

A interes mladih i dalje raste za pomorstvo, što nas veseli. Kao mala zemlja, imamo gotovo 24 tisuće pomoraca. Usporedbe radi, uz bok smo jedne Poljske koja je 10 puta veća od Hrvatske – optimističan je naš sugovornik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Bašić/HANZA MEDIA AFP AFP
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Hrvati plove na dobrim kompanijama

Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Imamo 24 tisuće pomoraca kao deset puta veća Poljska

AFP

Radni uvjeti su ponekad važniji od plaće

AFP

Kormilarske plaće kreću od 2 tisuće dolara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/neven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet-1339766 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a165fa68550e79b8db46fd077a44643182de02ee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neven+Melvan%2C+glavni+tajnik+Sindikata+pomoraca+Hrvatske%3A+Borimo+se+za+pla%C4%87e+i+besplatan+internet&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fneven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet-1339766 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fneven-melvan-glavni-tajnik-sinikata-pomoraca-hrvatske-borimo-se-za-place-i-besplatan-internet-1339766 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kolektivni ugovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

kolektivni ugovorNeven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske: Borimo se za plaće i besplatan internet

Piše Merien Ilić
17. studenog 2023. - 15:00

Do samo prije 30 godina pomorci bi na brodu provodili 10 mjeseci, čak i godinu dana. Da, uvijek je taj poziv slovio kao dobro plaćen, ali iza debele bušte stoji puno odricanja, izbivanja, izoliranosti od obitelji i truda.

– Sada su uvjeti rada na brodovima puno humaniji nego prije koje desetljeće. Pomorci su sad po dva do četiri mjeseca na brodu, pa isto toliko kod kuće. Uvjeti su znatno bolji nego nekad, iako je na brodovima danas puno napornije raditi, ne u fizičkom smislu, nego zbog sve većih izazova modernog doba, sve sile administracije koja se nameće od strane brodara. Svakako, ugovori su puno bolji nego prije – veli nam Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Nedavno je sudjelovao na Međunarodnom pregovaračkom forumu u Berlinu gdje je postignut dogovor...

18. svibanj 2024 13:15