stdClass Object ( [id] => 1374948 [title] => Topli proljetni dani zovu na akciju: objašnjavamo kako uspješno loviti šarune s obale [alias] => topli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vremenske su prilike sve ugodnije, a i sve je više riba koje su dobro raspoložene za ishranu. Zbog toga udičari nemaju opravdanog razloga da odgađaju prvi ovogodišnji odlazak u ribolov, posebice oni koji love s obale. Naime, usnačama, ugoru, lubinu, komarči i ostalim priobalnim stanaricama pridružuju se i brojne ribe koje su zimovale daleko od obale, među njima i neke ribe od jata, poput šaruna. Osim što je brojan, šarun je i vrlo proždrljiva i neoprezna grabljivica. Zbog svega toga, u predstojećem razdoblju čak i manje iskusni udičari imaju priliku ne samo s obale loviti tu ribu velikih dubina, nego i ostvariti obilan ulov.

Za razliku od drugih jatnih riba velikih dubina, poput girovki, šarun nikad posve ne priđe obali. Najbliže dođe u travnju i prvoj polovini svibnja, kada je najčešće nad dnom oko 10 metra ispod površine, ali mlađi primjerci zalaze i u samo nekoliko metara duboke predjele. Sitniji u brojnim jatima, a krupniji u manjima, zadržavaju se između dna i površine, pa nisu osobito ovisni o vrsti dna, zbog čega ih ima duž cijele obale.

Jutarnja glad

Budući da ne prilaze posve obali, šarune je najlakše loviti s rtova i drugih isturenih pozicija, poput vanjskih strana lukobrana. Dobro ih se lovi i s drugih uređenih obala, izvan svih luka. Pri odabiru mjesta gdje će se loviti valja imati na umu da je od 1. svibnja do 1. listopada zabranjeno udičariti na uređenim plažama i kupalištima.

Iako su uvijek u potrazi za hranom, šaruni su ipak najaktivniji tijekom prvih jutarnjih sati te posljednjeg sata dana. Ne pojave li se u sumrak, treba ih čekati i do ponoći. Loviti je tada najbolje u području nekog svjetla, ali ne u njegovu centru, nego na rubu osvijetljenog prostora jer šarun, poput svake druge grabljivice, iz zaklona tame napada plijen koji se okuplja u osvijetljenoj zoni. Uspješnosti lova šaruna pridonosi i stanje mora. Najizdašniji ulovi postižu se u vrijeme plime i po mirnom ili tek lagano namreškanom moru.

Poput ostalih grabljivica, šaruna se može loviti prirodnim i umjetnim mamcem, i to svim tehnikama lova. Kad se šaruni posve primaknu obali, s nje ih spretni udičari mogu loviti i preko prsta, ali je neusporedivo lakše i učinkovitije loviti ih štapom i rolom. Za lov prirodnim mamcem dovoljan je i srednje dugačak štap, do 3,3 do 3,5 metra, ali može se rabiti i metar duži. Najvažnije je da ima osjetljiv vršni dio. Prednost treba dati štapovima akcije B ili C. Iako je i bolognez dobar, bolje je koristiti surfcasting štap. No, bez obzira na to koji štap bio, na njega treba montirati rolu veličine 30 ili 40, prijenosa 5,5 do 6,0:1, najbolje plitkog kalema, odnosno tipa surfcasting.

Tanka višenitka

Na kalem role dovoljno je namotati najlon debljine 0,30 mm, odnosno PE višenitku 0,15 mm. Obavezno preko najmanje vrtilice s kopčom, kako bi se spriječilo prenošenje uvrtanja, na osnovnu se strunu postavlja za nijansu slabiji završnjak različitih konstrukcija, ovisno o načinu i dubini lova.

---

image

Najčešće se kači za opnu između usana

---

Kako bi se spriječilo zapletanje pribora pri odbacivanju, najbolje je loviti s najjednostavnijim završnjakom, koji čine samo privez, pjok i udica. Privez može biti dugačak jedan metar, najviše dva metra. Najbolje ga je izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Na kraj završnjaka treba postaviti jednu udicu širine luka od 5 do 8, najviše 10 mm, ovisno o očekivanoj veličini ulova. Oblik udice nije osobito važan, ali najbolje je koristiti parangalke i, još bolje, kristalke, i to one sa srednjim ili dugim vratom i što tanjim tijelom, ravnim ili zakrivljenim vrhom, svejedno. Da bi se opisanim priborom mamac dovoljno daleko odbacio, najčešće nije potrebno dodatno otežanje. Ako je potrebno, treba ga postaviti u obliku fiksnu olovnice od nekoliko grama, ne teže od 10 do 20 grama. Mamac treba odbaciti što dalje od obale i čekati da ga uvijek gladni šarun pokupi u prvome metru dubine.

Ako se to ne dogodi, šaruna treba potražiti – svakih pet, šest sekundi treba lagano podići vrh štapa i namotati malo strune. Kad se zakači, treba ga izvlačiti bez taktiziranja, ali i bez žurbe i trzanja, jer šarun u ustima ima opnu koju izbaci kad prihvaća hranu, a ona je vrlo nježna i najčešće mjesto uboda udice. Pri naglom trzaju priborom ta bi opna pukla i plijen bi bio izgubljen.

Korisna primama

Ponekad šaruni u sumrak znaju biti i na nešto većoj dubini, ali rijetko više od metar i pol ispod površine. Zbog toga mamac treba pustiti da potone nešto dublje kad ga ne napada. U takvoj je situaciji još bolje primamljivati. Primamljeni šaruni podići će se do same površine mora. Osim toga, primamu je dobro koristiti i da bi se plov održavao na okupu, jer kao što se naglo pojavljuju, šaruni znaju i naglo nestati iz lovne zone. Primama, najbolje od starog kruha i samljevenih svježih ili slanih srdela, treba biti bez krupnijih komada, gotovo u tekućem stanju kako bi se raspadala već na površini.

---

image

Krakovi glavonožaca odličan su mamac

 

---

Kada je plov dalje od površine, a nema se primame, najbolje je pribor prilagoditi lovu čekanjem na pola dna. Za to je potreban plovak koji će mamac držati na određenoj dubini, u vidokrugu riba. Nosivost plovka mora biti malo veća od težine olovnice na priboru, a najčešće je dovoljna do 3 grama, najviše 10. Plovak može biti fiksan kad se točno zna na kojoj su dubini šaruni. Oblik mu ovisi o stanju mora, ali je ovalni univerzalan za sve uvjete mora pri kojima se love šaruni. Za lov na velikim daljinama bolji je, pak, klizni sa što dužom i tanjom antenom. Umjesto klasičnih, mogu se koristiti i flotteri, podvodni plovci, poznati i kao pop-up. Postavljaju se na predvez, najmanje 30-ak centimetara od mamca.

Ljubitelji punti

Vječito gladni, šaruni će prihvatiti brojne mamce. Najčešće se koristi kruh, pastela, komad srdele, gavuna, lignje, sipe, dagnje, kozice... Ipak, u lovu odmetom, kad je mamac potrebno daleko odbaciti, najbolje je koristiti krakove lignje izrezane na komade široke 5-6 mm, a duge 40-50 mm. Ništa slabiji nisu fileti izrezani s boka šaruna, najbolje s mjesta gdje se bočna linija dvaput savija. Kraci i fileti mamče se tako da se udica provuče blizu jednog, a centimetar i pol ispod drugoga kraja mamca, koji će zato visjeti preko vrha udice i lelujanjem provocirati šarune.

Puno dinamičniji, atraktivniji i uspješniji lov šaruna s obale obavlja se varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja nego lov odmetom. Najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete.

Šaruni se vole zadržavati oko rtova i ostalih isturenih objekata oko kojih struji more, pri čemu biraju pozicije na kojima se struja lomi. Tu u nekoj zavjetrini čekaju dolazak sitnih riba, strelovito se bacaju na njih i potom se brzo vraćaju u zasjedu. Na takvim ih je mjestima najbolje loviti vođenjem varalice protiv struje.

Veličina varalice

U slučaju da nađe plov sitnih riba, šaruni love malo drukčije. Naizgled nezainteresirano pliva ispod plova okrećući se povremeno na bok. Kad se dovoljno blizu približi nekoj ribi na rubu plova, brzo se diže i guta je pa se nakon toga spušta pod plov. Tako ne unosi paniku među sitne ribe, pa ih ni ne rastjeruje. Kad se uoči takav način lova šaruna, najbolje je varalicu odbaciti prema rubu plova, dopustiti joj da dovoljno potone i polako je povlačiti u smjeru kretanja plova.

---

image

Šaruni vole svjetlije varalice

---

Kao i mamaca, mnogo je varalica kojima se može loviti šarun, od leptira, žlica, teškometalaca do teturavaca i silikonaca. Pri izboru je važno voditi računa o veličini varalice. Kraće od 30 i duže od 70 mm ne dolaze u obzir, a najbolje je koristiti one dugačke oko 50 milimetara. Iako nije presudno, dobro je voditi računa o dekoru varalice. Naime, šaruni najradije napadaju svjetlije mamce, posebice bijele i svjetlucave.

Za varaličarenje s obale dovoljan je lagani spinning pribor, osnovna najlonska struna promjera 0,30 mm ili PE višenitka promjera 0,16 do 0,18 mm, te završnjak od fluorougljične strune promjera 0,28 mm.

---

TRI BRATA

Šarun i šnjur imena su kojima naš narod naziva tri slične ribe, a one, osim tih, imaju i brojna posebna imena.

Kao što ih je lako razlikovati od svih ostalih riba jer imaju karakteristične bočne linije pokrivene bodljikavim pločicama, tako ih je međusobno teško razlikovati. Najbrojniji šarun pučinar ima relativno veliku glavu, a druga dva umaju šiljate. Široki šarun ima izrazito široke bočne linije, kojima šaruni i zahvaljuju obiteljsko ime trnobok.

Najmalobrojniji golemi šarun, pak, na stražnjem obodu škržnih poklopaca ima tamne mrlje. On doseže i najveću dužinu, do 55 cm, ali kao i široki, koji naraste do 40 cm, može težiti do 1,8 kg.

Pučinar može narasti u dužinu koliko i široki, ali težiti najviše 1,3 kg. Prosječne lovne težine su im znatno manje, pučinara do 40, a šaruna golemog do 200 grama.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako ih se može loviti prirodnim mamcima, puno je dinamičniji i uspješniji lov šaruna s obale varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja, a najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Iako ih se može loviti prirodnim mamcima, puno je dinamičniji i uspješniji lov šaruna s obale varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja, a najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete RIBOLOVNI RASPORED 2 0 7961 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2016-03-17 10:02:44 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-24 08:51:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-24 08:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Iako ih se može loviti prirodnim mamcima, puno je dinamičniji i uspješniji lov šaruna s obale varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja, a najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete [metadata] => robots= author= title=Topli proljetni dani zovu na akciju: objašnjavamo kako uspješno loviti šarune s obale page_title=Topli proljetni dani zovu na akciju: objašnjavamo kako uspješno loviti šarune s obale [metakey] => šaruni, kako loviti sarune, ribolov s obale, ribolov, Šime Duvančić, ribolovni raspored [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2016\/03\/17\/7461414.jpg","\/images\/slike\/2016\/03\/17\/7461421.jpg","\/images\/slike\/2016\/03\/17\/7461420.jpg","\/images\/slike\/2016\/03\/17\/7461417.jpg","\/images\/slike\/2016\/03\/17\/7461415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160arun golemi ima mrlju na \u0161kr\u017enim poklopcima<\/p>","

Krakovi glavono\u017eaca odli\u010dan su mamac<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Najbolje je loviti s isturenih pozicija<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107e se ka\u010di za opnu izme\u0111u usana<\/p>","

\u0160aruni vole svjetlije varalice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1240","hd_7461414_1920.jpg":"1920x1080","k_7461414_1280.jpg":"1280x1280","k_7461414_1024.jpg":"1024x1024","k_7461414_640.jpg":"640x640","k_7461414_480.jpg":"480x480","k_7461414_340.jpg":"340x340","k_7461414_220.jpg":"220x220","o_7461414_1280.jpg":"1280x826","o_7461414_1024.jpg":"1024x661","o_7461414_640.jpg":"640x413","o_7461414_480.jpg":"480x310","o_7461414_340.jpg":"340x219","o_7461414_220.jpg":"220x142","h_7461414_1280.jpg":"1280x854","h_7461414_1024.jpg":"1024x683","h_7461414_640.jpg":"640x427","h_7461414_480.jpg":"480x320","h_7461414_340.jpg":"340x227","h_7461414_220.jpg":"220x147","pp_7461414_1280.jpg":"1280x1628","pp_7461414_1024.jpg":"1024x1303","pp_7461414_640.jpg":"640x814","pp_7461414_480.jpg":"480x611","pp_7461414_340.jpg":"340x432","pp_7461414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_7461421_1920.jpg":"1920x1080","k_7461421_1280.jpg":"1280x1280","k_7461421_1024.jpg":"1024x1024","k_7461421_640.jpg":"640x640","k_7461421_480.jpg":"480x480","k_7461421_340.jpg":"340x340","k_7461421_220.jpg":"220x220","o_7461421_1280.jpg":"1280x850","o_7461421_1024.jpg":"1024x680","o_7461421_640.jpg":"640x425","o_7461421_480.jpg":"480x318","o_7461421_340.jpg":"340x225","o_7461421_220.jpg":"220x146","h_7461421_1280.jpg":"1280x854","h_7461421_1024.jpg":"1024x683","h_7461421_640.jpg":"640x427","h_7461421_480.jpg":"480x320","h_7461421_340.jpg":"340x227","h_7461421_220.jpg":"220x147","pp_7461421_1280.jpg":"1280x1628","pp_7461421_1024.jpg":"1024x1303","pp_7461421_640.jpg":"640x814","pp_7461421_480.jpg":"480x611","pp_7461421_340.jpg":"340x432","pp_7461421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7461420_1920.jpg":"1920x1080","k_7461420_1280.jpg":"1280x1280","k_7461420_1024.jpg":"1024x1024","k_7461420_640.jpg":"640x640","k_7461420_480.jpg":"480x480","k_7461420_340.jpg":"340x340","k_7461420_220.jpg":"220x220","o_7461420_1280.jpg":"1280x960","o_7461420_1024.jpg":"1024x768","o_7461420_640.jpg":"640x480","o_7461420_480.jpg":"480x360","o_7461420_340.jpg":"340x255","o_7461420_220.jpg":"220x165","h_7461420_1280.jpg":"1280x854","h_7461420_1024.jpg":"1024x683","h_7461420_640.jpg":"640x427","h_7461420_480.jpg":"480x320","h_7461420_340.jpg":"340x227","h_7461420_220.jpg":"220x147","pp_7461420_1280.jpg":"1280x1628","pp_7461420_1024.jpg":"1024x1303","pp_7461420_640.jpg":"640x814","pp_7461420_480.jpg":"480x611","pp_7461420_340.jpg":"340x432","pp_7461420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7461417_1920.jpg":"1920x1080","k_7461417_1280.jpg":"1280x1280","k_7461417_1024.jpg":"1024x1024","k_7461417_640.jpg":"640x640","k_7461417_480.jpg":"480x480","k_7461417_340.jpg":"340x340","k_7461417_220.jpg":"220x220","o_7461417_1280.jpg":"1280x960","o_7461417_1024.jpg":"1024x768","o_7461417_640.jpg":"640x480","o_7461417_480.jpg":"480x360","o_7461417_340.jpg":"340x255","o_7461417_220.jpg":"220x165","h_7461417_1280.jpg":"1280x854","h_7461417_1024.jpg":"1024x683","h_7461417_640.jpg":"640x427","h_7461417_480.jpg":"480x320","h_7461417_340.jpg":"340x227","h_7461417_220.jpg":"220x147","pp_7461417_1280.jpg":"1280x1628","pp_7461417_1024.jpg":"1024x1303","pp_7461417_640.jpg":"640x814","pp_7461417_480.jpg":"480x611","pp_7461417_340.jpg":"340x432","pp_7461417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7461415_1920.jpg":"1920x1080","k_7461415_1280.jpg":"1280x1280","k_7461415_1024.jpg":"1024x1024","k_7461415_640.jpg":"640x640","k_7461415_480.jpg":"480x480","k_7461415_340.jpg":"340x340","k_7461415_220.jpg":"220x220","o_7461415_1280.jpg":"1280x960","o_7461415_1024.jpg":"1024x768","o_7461415_640.jpg":"640x480","o_7461415_480.jpg":"480x360","o_7461415_340.jpg":"340x255","o_7461415_220.jpg":"220x165","h_7461415_1280.jpg":"1280x854","h_7461415_1024.jpg":"1024x683","h_7461415_640.jpg":"640x427","h_7461415_480.jpg":"480x320","h_7461415_340.jpg":"340x227","h_7461415_220.jpg":"220x147","pp_7461415_1280.jpg":"1280x1628","pp_7461415_1024.jpg":"1024x1303","pp_7461415_640.jpg":"640x814","pp_7461415_480.jpg":"480x611","pp_7461415_340.jpg":"340x432","pp_7461415_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15414237 Threads: 1 Questions: 3192746567 Slow queries: 7175165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235836428 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/topli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale-1374948 [printLink] => /om/ribolov/topli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale-1374948?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 24200 [name] => saruni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saruni [link] => /tag/saruni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650710 [name] => kako loviti sarune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:03 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-sarune [link] => /tag/kako-loviti-sarune ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 713835 [name] => ribolovni raspored [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 09:12:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-raspored [link] => /tag/ribolovni-raspored ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako ih se može loviti prirodnim mamcima, puno je dinamičniji i uspješniji lov šaruna s obale varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja, a najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Topli proljetni dani zovu na akciju: objašnjavamo kako uspješno loviti šarune s obale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461414.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Šarun golemi ima mrlju na škržnim poklopcima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461414.jpg [title] =>

Šarun golemi ima mrlju na škržnim poklopcima

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461421.jpg [title] =>

Krakovi glavonožaca odličan su mamac

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461420.jpg [title] =>

Najbolje je loviti s isturenih pozicija

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461417.jpg [title] =>

Najčešće se kači za opnu između usana

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2016/03/17/7461415.jpg [title] =>

Šaruni vole svjetlije varalice

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vremenske su prilike sve ugodnije, a i sve je više riba koje su dobro raspoložene za ishranu. Zbog toga udičari nemaju opravdanog razloga da odgađaju prvi ovogodišnji odlazak u ribolov, posebice oni koji love s obale. Naime, usnačama, ugoru, lubinu, komarči i ostalim priobalnim stanaricama pridružuju se i brojne ribe koje su zimovale daleko od obale, među njima i neke ribe od jata, poput šaruna. Osim što je brojan, šarun je i vrlo proždrljiva i neoprezna grabljivica. Zbog svega toga, u predstojećem razdoblju čak i manje iskusni udičari imaju priliku ne samo s obale loviti tu ribu velikih dubina, nego i ostvariti obilan ulov.

Za razliku od drugih jatnih riba velikih dubina, poput girovki, šarun nikad posve ne priđe obali. Najbliže dođe u travnju i prvoj polovini svibnja, kada je najčešće nad dnom oko 10 metra ispod površine, ali mlađi primjerci zalaze i u samo nekoliko metara duboke predjele. Sitniji u brojnim jatima, a krupniji u manjima, zadržavaju se između dna i površine, pa nisu osobito ovisni o vrsti dna, zbog čega ih ima duž cijele obale.

Jutarnja glad

Budući da ne prilaze posve obali, šarune je najlakše loviti s rtova i drugih isturenih pozicija, poput vanjskih strana lukobrana. Dobro ih se lovi i s drugih uređenih obala, izvan svih luka. Pri odabiru mjesta gdje će se loviti valja imati na umu da je od 1. svibnja do 1. listopada zabranjeno udičariti na uređenim plažama i kupalištima.

Iako su uvijek u potrazi za hranom, šaruni su ipak najaktivniji tijekom prvih jutarnjih sati te posljednjeg sata dana. Ne pojave li se u sumrak, treba ih čekati i do ponoći. Loviti je tada najbolje u području nekog svjetla, ali ne u njegovu centru, nego na rubu osvijetljenog prostora jer šarun, poput svake druge grabljivice, iz zaklona tame napada plijen koji se okuplja u osvijetljenoj zoni. Uspješnosti lova šaruna pridonosi i stanje mora. Najizdašniji ulovi postižu se u vrijeme plime i po mirnom ili tek lagano namreškanom moru.

Poput ostalih grabljivica, šaruna se može loviti prirodnim i umjetnim mamcem, i to svim tehnikama lova. Kad se šaruni posve primaknu obali, s nje ih spretni udičari mogu loviti i preko prsta, ali je neusporedivo lakše i učinkovitije loviti ih štapom i rolom. Za lov prirodnim mamcem dovoljan je i srednje dugačak štap, do 3,3 do 3,5 metra, ali može se rabiti i metar duži. Najvažnije je da ima osjetljiv vršni dio. Prednost treba dati štapovima akcije B ili C. Iako je i bolognez dobar, bolje je koristiti surfcasting štap. No, bez obzira na to koji štap bio, na njega treba montirati rolu veličine 30 ili 40, prijenosa 5,5 do 6,0:1, najbolje plitkog kalema, odnosno tipa surfcasting.

Tanka višenitka

Na kalem role dovoljno je namotati najlon debljine 0,30 mm, odnosno PE višenitku 0,15 mm. Obavezno preko najmanje vrtilice s kopčom, kako bi se spriječilo prenošenje uvrtanja, na osnovnu se strunu postavlja za nijansu slabiji završnjak različitih konstrukcija, ovisno o načinu i dubini lova.

---

image

Najčešće se kači za opnu između usana

---

Kako bi se spriječilo zapletanje pribora pri odbacivanju, najbolje je loviti s najjednostavnijim završnjakom, koji čine samo privez, pjok i udica. Privez može biti dugačak jedan metar, najviše dva metra. Najbolje ga je izraditi od nevidljive fluorougljične strune. Na kraj završnjaka treba postaviti jednu udicu širine luka od 5 do 8, najviše 10 mm, ovisno o očekivanoj veličini ulova. Oblik udice nije osobito važan, ali najbolje je koristiti parangalke i, još bolje, kristalke, i to one sa srednjim ili dugim vratom i što tanjim tijelom, ravnim ili zakrivljenim vrhom, svejedno. Da bi se opisanim priborom mamac dovoljno daleko odbacio, najčešće nije potrebno dodatno otežanje. Ako je potrebno, treba ga postaviti u obliku fiksnu olovnice od nekoliko grama, ne teže od 10 do 20 grama. Mamac treba odbaciti što dalje od obale i čekati da ga uvijek gladni šarun pokupi u prvome metru dubine.

Ako se to ne dogodi, šaruna treba potražiti – svakih pet, šest sekundi treba lagano podići vrh štapa i namotati malo strune. Kad se zakači, treba ga izvlačiti bez taktiziranja, ali i bez žurbe i trzanja, jer šarun u ustima ima opnu koju izbaci kad prihvaća hranu, a ona je vrlo nježna i najčešće mjesto uboda udice. Pri naglom trzaju priborom ta bi opna pukla i plijen bi bio izgubljen.

Korisna primama

Ponekad šaruni u sumrak znaju biti i na nešto većoj dubini, ali rijetko više od metar i pol ispod površine. Zbog toga mamac treba pustiti da potone nešto dublje kad ga ne napada. U takvoj je situaciji još bolje primamljivati. Primamljeni šaruni podići će se do same površine mora. Osim toga, primamu je dobro koristiti i da bi se plov održavao na okupu, jer kao što se naglo pojavljuju, šaruni znaju i naglo nestati iz lovne zone. Primama, najbolje od starog kruha i samljevenih svježih ili slanih srdela, treba biti bez krupnijih komada, gotovo u tekućem stanju kako bi se raspadala već na površini.

---

image

Krakovi glavonožaca odličan su mamac

 

---

Kada je plov dalje od površine, a nema se primame, najbolje je pribor prilagoditi lovu čekanjem na pola dna. Za to je potreban plovak koji će mamac držati na određenoj dubini, u vidokrugu riba. Nosivost plovka mora biti malo veća od težine olovnice na priboru, a najčešće je dovoljna do 3 grama, najviše 10. Plovak može biti fiksan kad se točno zna na kojoj su dubini šaruni. Oblik mu ovisi o stanju mora, ali je ovalni univerzalan za sve uvjete mora pri kojima se love šaruni. Za lov na velikim daljinama bolji je, pak, klizni sa što dužom i tanjom antenom. Umjesto klasičnih, mogu se koristiti i flotteri, podvodni plovci, poznati i kao pop-up. Postavljaju se na predvez, najmanje 30-ak centimetara od mamca.

Ljubitelji punti

Vječito gladni, šaruni će prihvatiti brojne mamce. Najčešće se koristi kruh, pastela, komad srdele, gavuna, lignje, sipe, dagnje, kozice... Ipak, u lovu odmetom, kad je mamac potrebno daleko odbaciti, najbolje je koristiti krakove lignje izrezane na komade široke 5-6 mm, a duge 40-50 mm. Ništa slabiji nisu fileti izrezani s boka šaruna, najbolje s mjesta gdje se bočna linija dvaput savija. Kraci i fileti mamče se tako da se udica provuče blizu jednog, a centimetar i pol ispod drugoga kraja mamca, koji će zato visjeti preko vrha udice i lelujanjem provocirati šarune.

Puno dinamičniji, atraktivniji i uspješniji lov šaruna s obale obavlja se varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja nego lov odmetom. Najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete.

Šaruni se vole zadržavati oko rtova i ostalih isturenih objekata oko kojih struji more, pri čemu biraju pozicije na kojima se struja lomi. Tu u nekoj zavjetrini čekaju dolazak sitnih riba, strelovito se bacaju na njih i potom se brzo vraćaju u zasjedu. Na takvim ih je mjestima najbolje loviti vođenjem varalice protiv struje.

Veličina varalice

U slučaju da nađe plov sitnih riba, šaruni love malo drukčije. Naizgled nezainteresirano pliva ispod plova okrećući se povremeno na bok. Kad se dovoljno blizu približi nekoj ribi na rubu plova, brzo se diže i guta je pa se nakon toga spušta pod plov. Tako ne unosi paniku među sitne ribe, pa ih ni ne rastjeruje. Kad se uoči takav način lova šaruna, najbolje je varalicu odbaciti prema rubu plova, dopustiti joj da dovoljno potone i polako je povlačiti u smjeru kretanja plova.

---

image

Šaruni vole svjetlije varalice

---

Kao i mamaca, mnogo je varalica kojima se može loviti šarun, od leptira, žlica, teškometalaca do teturavaca i silikonaca. Pri izboru je važno voditi računa o veličini varalice. Kraće od 30 i duže od 70 mm ne dolaze u obzir, a najbolje je koristiti one dugačke oko 50 milimetara. Iako nije presudno, dobro je voditi računa o dekoru varalice. Naime, šaruni najradije napadaju svjetlije mamce, posebice bijele i svjetlucave.

Za varaličarenje s obale dovoljan je lagani spinning pribor, osnovna najlonska struna promjera 0,30 mm ili PE višenitka promjera 0,16 do 0,18 mm, te završnjak od fluorougljične strune promjera 0,28 mm.

---

TRI BRATA

Šarun i šnjur imena su kojima naš narod naziva tri slične ribe, a one, osim tih, imaju i brojna posebna imena.

Kao što ih je lako razlikovati od svih ostalih riba jer imaju karakteristične bočne linije pokrivene bodljikavim pločicama, tako ih je međusobno teško razlikovati. Najbrojniji šarun pučinar ima relativno veliku glavu, a druga dva umaju šiljate. Široki šarun ima izrazito široke bočne linije, kojima šaruni i zahvaljuju obiteljsko ime trnobok.

Najmalobrojniji golemi šarun, pak, na stražnjem obodu škržnih poklopaca ima tamne mrlje. On doseže i najveću dužinu, do 55 cm, ali kao i široki, koji naraste do 40 cm, može težiti do 1,8 kg.

Pučinar može narasti u dužinu koliko i široki, ali težiti najviše 1,3 kg. Prosječne lovne težine su im znatno manje, pučinara do 40, a šaruna golemog do 200 grama.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Šarun golemi ima mrlju na škržnim poklopcima


Krakovi glavonožaca odličan su mamac

 


Najbolje je loviti s isturenih pozicija


Najčešće se kači za opnu između usana


Šaruni vole svjetlije varalice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/topli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale-1374948 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=56933fca671e078ca85d0f0d9729a0094263fbb5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Topli+proljetni+dani+zovu+na+akciju%3A+obja%C5%A1njavamo+kako+uspje%C5%A1no+loviti+%C5%A1arune+s+obale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftopli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale-1374948 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftopli-proljetni-dani-zovu-na-akciju-objasnjavamo-kako-uspjesno-loviti-sarune-s-obale-1374948 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Iako ih se može loviti prirodnim mamcima, puno je dinamičniji i uspješniji lov šaruna s obale varalicama. Taj način lova od ribolovca zahtijeva više vještine i znanja, a najučinkovitiji je s rtova i vrhova lukobrana, posebice noću u blizini obalne rasvjete [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI RASPORED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI RASPOREDTopli proljetni dani zovu na akciju: objašnjavamo kako uspješno loviti šarune s obale

Piše Šime DUVANČIĆ
24. ožujka 2024. - 09:51

Vremenske su prilike sve ugodnije, a i sve je više riba koje su dobro raspoložene za ishranu. Zbog toga udičari nemaju opravdanog razloga da odgađaju prvi ovogodišnji odlazak u ribolov, posebice oni koji love s obale. Naime, usnačama, ugoru, lubinu, komarči i ostalim priobalnim stanaricama pridružuju se i brojne ribe koje su zimovale daleko od obale, među njima i neke ribe od jata, poput šaruna. Osim što je brojan, šarun je i vrlo proždrljiva i neoprezna grabljivica. Zbog svega toga, u predstojećem razdoblju čak i manje iskusni udičari imaju priliku ne samo s obale loviti tu ribu velikih dubina, nego i ostvariti obilan ulov.

Za razliku od drugih jatnih riba velikih dubina, poput girovki, šarun nikad posve ne priđe obali. Najbliže dođe u travnju i prvoj polovini svibnja, k...

17. svibanj 2024 20:54