stdClass Object ( [id] => 1097661 [title] => Pronađi jato, pa lovi obilato: glavne su mete skuša, lokarda i šarun, a na izboru su i bukve, batoglavci i girovke [alias] => pronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Temperature mora polako rastu, a s njima raste i aktivnost riba. No, osim komarče i pica, u travnju su se dobro udicom lovile samo ribe koje obitavaju daleko od obale i površine. U tom razdoblju obilat ulov mogao se ostvariti samo iz plovila kančanicom. Uz kantara, posebno su se dobro lovile ribe od jata, osobito bukva, batoglavac, sve girovke, skuša i plavica, nešto kasnije i šarun.

Uvijek gladne

Od svih nabrojenih, početkom travnja najbolje su se lovile girovke te batoglavac, nešto kasnije i bukve, ribe koje su se dobro lovile i u najhladnijem dijelu godine, a čija su velika jata već u ožujku ušla i u manje uvale, čak i u luke. U njima će ostati barem do lipnja.

Zadržavat će se nad svim vrstama terena, ali nešto više nad obraslim, kako tvrdim tako i mekanim. Bukve se ovo doba godine najradije hrane oko plitkih brakova, a girovke na pozicijama s izraženim strujama, kurentima, čak i nad golim dnima.

Za ishranu su raspoložene gotovo uvijek, ali apetit im je posebno dobar po sunčanom ili barem vedrom danu, s mirnim ili jedva namreškanim morem. Gire oblice najbolje se love u ranu zoru i suton, oštrulje danju, a modraci tijekom noći s mjesečinom.

Kurenti unutar i izvan uvala, osobito s vanjskih strana lukobrana, omiljena su mjesta zadržavanja girovki u ovo doba godine. Iako se hrane i organizmima iz dna, bukve i girovke radije jedu manje ili više poviše njega.

Zbog toga što su često pomiješane i sličnog ponašanja, bukve, girovke i batoglavci mogu se loviti istim priborom i načinom. Najbolje štapom velike dužine, od barem četiri metra, s mekanim osjetljivim vrhom koji će reagirati i na najmanji dodir. S dugim štapom najlakše je kontrolirati i baratati završnjakom s dugim privezima, kakvi su najprikladniji za lov jatnih riba. Ostatak pribora i tehniku lova bolje je prilagoditi ribi koja je dominantna u zoni ribolova.

Najvažnije je prilagoditi završnjak, sistem, najbolje tipa očenaš, paternoster s tri udice. U priloženoj tablici navedene su idealne dimenzije pojedinih dijelova završnjaka za ciljani lov bukve, girovki i skuše, odnosno plavice te šaruna. Da bi se smanjilo uvrtanje i oštećenje priveza, pjoka, njihov spoj s predvezom, osnovom završnjaka, treba izvesti vrtilicom. Odlično je rješenje vrtilica tipa Clip beads veličine 1 ili 2, ovisno o debljini osnove završnjaka. Ona omogućava brzu zamjenu priveza raznih dužina i debljina, a time i brzu prilagodbu završnjaka uvjetima lova.

---

image
Izrada fileta srdele
---

Duži privezi

Za ciljani ili pretežiti lov bukve on mora biti dugačak najmanje dva metra, a može imati i četiri metra, te mora imati promjer od 0,20 do 0,23 mm. Privezi, pjoki, moraju mu biti dužine 40 cm kad bukve dobro rade, te do 60 cm kad loše grizu. Prvi privez treba biti na metar poviše olovnice, čija težina može biti od 30 do 60 grama.

Kako se ne bi međusobno mrsili, razmak između priveza mora biti barem 10 cm veći od njihove dužine. Da bi olovnica uvijek bila na dnu, ako se lovi na većim razmacima od njega, između završnjaka i olovnice potrebno je staviti produžetak – komad tanjeg najlona koji na jednom kraju ima kopču za olovnicu, a na drugom malu omču za brzo spajanje sa završnjakom. Dužina produžetka ovisi o dubini lova i kreće se između 0,5 do dva metra.

Iako je nasrtljiva, bukva je oprezna riba pa priveze treba izraditi od fluorokarbonske strune ili dvije najlonske strune različitih debljina. Uz udicu treba vezati najlon debljine od 0,21 do 0,23 mm i dužine do 5 cm, te ga nastaviti s tanjim – debljine od 0,15 do 0,18 mm. Zbog borbenosti bukava, spojeve priveza i predveza najbolje je izvesti pomoću snoda, perlica s dva provrta.

Bukva se najuspješnije lovi komadima lignje, dagnje i srdele. Srdela je najbolje rješenje za početak lova, jer mirisom i okusom najbrže privuče ribe. Dagnjom se love krupniji primjerci, ali nešto sporijim intenzitetom i s nešto više mamčenja, dok je filetirana lignja svakako najbolji izbor kad bukva dobro radi i kad se lovi po više primjeraka odjednom.

Za razliku od bukve, batoglavac i girovke drže se nešto bliže, često i na samom dnu. Završnjak za njihov lov mora biti manjih dimenzija. Najboljima su se pokazali oni s razmakom između olovnice i prvog priveza od 20 do 80 cm, te s privezima dužine 20 cm kad su ribe dobro raspoložene za ishranu, te do 40 cm kad su slabije raspoložene.

Girovke su manje oprezne nego bukve, pa se privezi za ciljani lov na njih mogu izraditi i od najlona debljine od 0,18 do 0,20 mm. Pribor se može opteretiti istom olovnicom kao i za lov bukve, ali može se koristiti i nešto teža, od 60 do 100 grama, kako bi se lakše i obilatije lovilo bez jake kontre koja može uzrokovati kidanje usne girovke i gubitak plijena.

---

image
Duži privezi su lovniji
---

Dagnja ili lignja

Gire radije uzimaju sitno nasjeckanu dagnju nego lignje, ali kad se intenzivno lovi u velikom jatu, obje su ješke podjednako dobre. Srdela u lovu girovke može poslužiti samo za primamljivanje, jer girovke svojim nježnim ustima jednostavno posišu srdelu te rijetko progutaju cijelu udicu, pa je mamčenje srdele samo gubljenje vremena.

Ako su u lovnoj zoni batoglavci, oni će biti dominantna lovina jer su velike izjelice koje gutaju mamac prije nego što ga gira i bukva i pokušaju napasti. Podjednako žestoko napadat će bilo koji mamac, pa kad su dominantna lovina, najbolje je mamčiti komade žilave lignje ili nekog drugog glavonošca.

Bukve i girovke imaju relativno mala usta, pa se moraju loviti malim udicama, broj 13 do 14, čak i 18. A kako girovke između tankih usnica imaju opnu za koju se udica uglavnom kači, ona mora biti i tanka. Zbog brojnih sitnih, ali poput brusnog papira opasnih zubi bukava i girovki, udice moraju imati više ili manje dug vrat. Najprimjerenije su one tipa Crystal.

Iako bukva može pizati i preko pola kilograma, krupnije i cjenjenije jatne ribe mogu se očekivati samo u lovu skuša i lokardi. Te ribe, a dijelom i šarun, kvalitetom mesa i borbenošću nadmašuju bukvu, girovke i batoglavce.

Plavi trio, kako mnogi nazivaju skušu, plavicu i šaruna, zadržava se najviše u površinskom sloju mora, pa u ciljanom lovu na njih pribor ne treba spuštati do dna. One najčešće napadaju plijen bez oklijevanja i žestoko, kako se i bore. Zbog toga, ali i zato što skuša i lokarda mogu težiti i do jedan kilogram, završnjak za njihov lov mora biti jači od onoga za lov bukve, batoglavca i girovki. Zato je najbolje osnovu završnjaka izraditi od najlona promjera od 0,23 do 0,26 mm.

Kako bi se sporim tonjenjem dodatno provocirale ove grabljivice, mamce je najbolje postaviti na dosta dugačke priveze, od 50 do 70 cm, izrađene od strune debljine od 0,18 do 0,23 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Sukladno njoj treba birati i veličinu udice, od 6 do 8. Zbog snage i žestine kojom napadaju mamac, ove je grabljivice najbolje loviti jakim, ali elastičnim kovanim udicama.

---

image
Šarun se može loviti i na kožicu s boka - šaruna!
---

Lakša olovnica

Čak i kad se lovi u jačem kurentu, pribor za lov plavog trija ne treba opteretiti toliko da u moru stoji okomito. Najčešće je dovoljna olovnica težine od 20 do 40 grama. Time se postiže zanošenje, njihanje i sporo propadanje mamaca, što snažno provocira grabljivice, pa se one često love i dok pribor tone.

Mamac prvog izbora za lov ovih riba svakako je srdela, ponajprije njezin filet nešto duži od udice. Umjesto nje, mogu se koristiti i inćun te cijeli gavun. Vrlo je dobar mamac i traka lignje, jer se zbog bijele boje jako dobro vidi u moru. Mamčena kao i filet srdele, probodena nekoliko puta udicom, prednjim krajem provuče se preko čvora udice, a zadnja tri-četiri centimetra ostave se da vise ispod udice kako bi titranjem privlačili ribe.

Udičarenje jatnih riba nije osobito zahtjevno. Pribor valja spustiti do dna i povremeno ga pomalo podizati sve dok se ne ostvari prvi ulov. Nakon toga treba loviti na dubini gdje je ulov ostvaren. Zbog toga što girovke najčešće prvo ispituju ponuđeno, treba kontrirati, kratko i odlučno, tek kad riba dobro povuče pribor. Izvlačiti treba bez taktiziranja, ali i bez naglih trzaja. Ako, pak, ribe ne uzimaju mamac, nego ga samo diraju, dobro ga je povremeno kratko trgnuti. Ribe to najčešće protumače kao pokušaj bijega svoga plijena i zatim ga odlučno napadaju.

Najbolje vrijeme za lov navedenih riba su suton i noć s mjesečinom, ali odlični rezultati postižu se i danju kad je sunce zaklonjeno oblacima. Najlošije se lovi po posve mirnome moru, malo bolje po jakom vjetru, a najbolje po jugu koje mreška površinu mora.

---

DUŽINA DIJELOVA ZAVRŠNJAKA (cm)


RIBA.... BUKVA - GIROVKE - SKUŠA
---------------------------------------------------------
A......... 50..... 40...............20
---------------------------------------------------------
B.......... 50-70........ 40............... 70
---------------------------------------------------------
C.......... 50-70.........40...............70
--------------------------------------------------------
D............ 100.........20-80............ 150
--------------------------------------------------------
E............40-60.......20-40........... 50-70

---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBA OD PUČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RIBA OD PUČINE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-15 10:59:13 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-25 09:22:47 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-05-10 12:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219400.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219394.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219396.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219398.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219402.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17219404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kapitalne bukve sve se \u010de\u0161\u0107e love","\u0160arun se mo\u017ee loviti i na ko\u017eicu s boka - \u0161aruna!","Izrada fileta srdele","","Du\u017ei privezi su lovniji","Lov je lak\u0161i i uspje\u0161niji uz pomo\u0107 dugoga \u0161tapa"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1134","hd_17219400_1920.jpg":"1920x1080","k_17219400_1280.jpg":"1280x1280","k_17219400_1024.jpg":"1024x1024","k_17219400_640.jpg":"640x640","k_17219400_480.jpg":"480x480","k_17219400_340.jpg":"340x340","k_17219400_220.jpg":"220x220","o_17219400_1280.jpg":"1280x756","o_17219400_1024.jpg":"1024x604","o_17219400_640.jpg":"640x378","o_17219400_480.jpg":"480x283","o_17219400_340.jpg":"340x200","o_17219400_220.jpg":"220x129","h_17219400_1280.jpg":"1280x854","h_17219400_1024.jpg":"1024x683","h_17219400_640.jpg":"640x427","h_17219400_480.jpg":"480x320","h_17219400_340.jpg":"340x227","h_17219400_220.jpg":"220x147","pp_17219400_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219400_1024.jpg":"805x1024","pp_17219400_640.jpg":"503x640","pp_17219400_480.jpg":"377x480","pp_17219400_340.jpg":"267x340","pp_17219400_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17219394_1920.jpg":"1920x1080","k_17219394_1280.jpg":"1280x1280","k_17219394_1024.jpg":"1024x1024","k_17219394_640.jpg":"640x640","k_17219394_480.jpg":"480x480","k_17219394_340.jpg":"340x340","k_17219394_220.jpg":"220x220","o_17219394_1280.jpg":"1280x1706","o_17219394_1024.jpg":"1024x1365","o_17219394_640.jpg":"640x853","o_17219394_480.jpg":"480x640","o_17219394_340.jpg":"340x453","o_17219394_220.jpg":"220x293","h_17219394_1280.jpg":"1280x854","h_17219394_1024.jpg":"1024x683","h_17219394_640.jpg":"640x427","h_17219394_480.jpg":"480x320","h_17219394_340.jpg":"340x227","h_17219394_220.jpg":"220x147","pp_17219394_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219394_1024.jpg":"805x1024","pp_17219394_640.jpg":"503x640","pp_17219394_480.jpg":"377x480","pp_17219394_340.jpg":"267x340","pp_17219394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x768","hd_17219396_1920.jpg":"1920x1080","k_17219396_1280.jpg":"1280x1280","k_17219396_1024.jpg":"1024x1024","k_17219396_640.jpg":"640x640","k_17219396_480.jpg":"480x480","k_17219396_340.jpg":"340x340","k_17219396_220.jpg":"220x220","o_17219396_1280.jpg":"1280x960","o_17219396_1024.jpg":"1024x768","o_17219396_640.jpg":"640x480","o_17219396_480.jpg":"480x360","o_17219396_340.jpg":"340x255","o_17219396_220.jpg":"220x165","h_17219396_1280.jpg":"1280x854","h_17219396_1024.jpg":"1024x683","h_17219396_640.jpg":"640x427","h_17219396_480.jpg":"480x320","h_17219396_340.jpg":"340x227","h_17219396_220.jpg":"220x147","pp_17219396_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219396_1024.jpg":"805x1024","pp_17219396_640.jpg":"503x640","pp_17219396_480.jpg":"377x480","pp_17219396_340.jpg":"267x340","pp_17219396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2751","hd_17219398_1920.jpg":"1920x1080","k_17219398_1280.jpg":"1280x1280","k_17219398_1024.jpg":"1024x1024","k_17219398_640.jpg":"640x640","k_17219398_480.jpg":"480x480","k_17219398_340.jpg":"340x340","k_17219398_220.jpg":"220x220","o_17219398_1280.jpg":"1280x1834","o_17219398_1024.jpg":"1024x1467","o_17219398_640.jpg":"640x917","o_17219398_480.jpg":"480x687","o_17219398_340.jpg":"340x487","o_17219398_220.jpg":"220x315","h_17219398_1280.jpg":"1280x854","h_17219398_1024.jpg":"1024x683","h_17219398_640.jpg":"640x427","h_17219398_480.jpg":"480x320","h_17219398_340.jpg":"340x227","h_17219398_220.jpg":"220x147","pp_17219398_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219398_1024.jpg":"805x1024","pp_17219398_640.jpg":"503x640","pp_17219398_480.jpg":"377x480","pp_17219398_340.jpg":"267x340","pp_17219398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17219402_1920.jpg":"1920x1080","k_17219402_1280.jpg":"1280x1280","k_17219402_1024.jpg":"1024x1024","k_17219402_640.jpg":"640x640","k_17219402_480.jpg":"480x480","k_17219402_340.jpg":"340x340","k_17219402_220.jpg":"220x220","o_17219402_1280.jpg":"1280x960","o_17219402_1024.jpg":"1024x768","o_17219402_640.jpg":"640x480","o_17219402_480.jpg":"480x360","o_17219402_340.jpg":"340x255","o_17219402_220.jpg":"220x165","h_17219402_1280.jpg":"1280x854","h_17219402_1024.jpg":"1024x683","h_17219402_640.jpg":"640x427","h_17219402_480.jpg":"480x320","h_17219402_340.jpg":"340x227","h_17219402_220.jpg":"220x147","pp_17219402_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219402_1024.jpg":"805x1024","pp_17219402_640.jpg":"503x640","pp_17219402_480.jpg":"377x480","pp_17219402_340.jpg":"267x340","pp_17219402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"505x673","hd_17219404_1920.jpg":"1920x1080","k_17219404_1280.jpg":"1280x1280","k_17219404_1024.jpg":"1024x1024","k_17219404_640.jpg":"640x640","k_17219404_480.jpg":"480x480","k_17219404_340.jpg":"340x340","k_17219404_220.jpg":"220x220","o_17219404_1280.jpg":"1280x1705","o_17219404_1024.jpg":"1024x1364","o_17219404_640.jpg":"640x852","o_17219404_480.jpg":"480x639","o_17219404_340.jpg":"340x453","o_17219404_220.jpg":"220x293","h_17219404_1280.jpg":"1280x854","h_17219404_1024.jpg":"1024x683","h_17219404_640.jpg":"640x427","h_17219404_480.jpg":"480x320","h_17219404_340.jpg":"340x227","h_17219404_220.jpg":"220x147","pp_17219404_1280.jpg":"1006x1280","pp_17219404_1024.jpg":"805x1024","pp_17219404_640.jpg":"503x640","pp_17219404_480.jpg":"377x480","pp_17219404_340.jpg":"267x340","pp_17219404_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7945121 Threads: 3 Questions: 1588261005 Slow queries: 4851756 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112233529 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine-1097661 [printLink] => /om/ribolov/pronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine-1097661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650708 [name] => kako loviti skuše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-skuse [link] => /tag/kako-loviti-skuse ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650709 [name] => kako loviti lokarde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lokarde [link] => /tag/kako-loviti-lokarde ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650710 [name] => kako loviti sarune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:03 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-sarune [link] => /tag/kako-loviti-sarune ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650539 [name] => kako loviti panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:30:25 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-panulom [link] => /tag/kako-loviti-panulom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650674 [name] => koje ribe loviti panulom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:41:05 [main_article_id] => 0 [alias] => koje-ribe-loviti-panulom [link] => /tag/koje-ribe-loviti-panulom ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650711 [name] => oprema za panulu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:03 [main_article_id] => 0 [alias] => oprema-za-panulu [link] => /tag/oprema-za-panulu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBA OD PUČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pronađi jato, pa lovi obilato: glavne su mete skuša, lokarda i šarun, a na izboru su i bukve, batoglavci i girovke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219400.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] => Kapitalne bukve sve se češće love [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219400.jpg [title] => Kapitalne bukve sve se češće love Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219394.jpg [title] => Šarun se može loviti i na kožicu s boka - šaruna! ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219396.jpg [title] => Izrada fileta srdele ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219398.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219402.jpg [title] => Duži privezi su lovniji ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17219404.jpg [title] => Lov je lakši i uspješniji uz pomoć dugoga štapa ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Temperature mora polako rastu, a s njima raste i aktivnost riba. No, osim komarče i pica, u travnju su se dobro udicom lovile samo ribe koje obitavaju daleko od obale i površine. U tom razdoblju obilat ulov mogao se ostvariti samo iz plovila kančanicom. Uz kantara, posebno su se dobro lovile ribe od jata, osobito bukva, batoglavac, sve girovke, skuša i plavica, nešto kasnije i šarun.

Uvijek gladne

Od svih nabrojenih, početkom travnja najbolje su se lovile girovke te batoglavac, nešto kasnije i bukve, ribe koje su se dobro lovile i u najhladnijem dijelu godine, a čija su velika jata već u ožujku ušla i u manje uvale, čak i u luke. U njima će ostati barem do lipnja.

Zadržavat će se nad svim vrstama terena, ali nešto više nad obraslim, kako tvrdim tako i mekanim. Bukve se ovo doba godine najradije hrane oko plitkih brakova, a girovke na pozicijama s izraženim strujama, kurentima, čak i nad golim dnima.

Za ishranu su raspoložene gotovo uvijek, ali apetit im je posebno dobar po sunčanom ili barem vedrom danu, s mirnim ili jedva namreškanim morem. Gire oblice najbolje se love u ranu zoru i suton, oštrulje danju, a modraci tijekom noći s mjesečinom.

Kurenti unutar i izvan uvala, osobito s vanjskih strana lukobrana, omiljena su mjesta zadržavanja girovki u ovo doba godine. Iako se hrane i organizmima iz dna, bukve i girovke radije jedu manje ili više poviše njega.

Zbog toga što su često pomiješane i sličnog ponašanja, bukve, girovke i batoglavci mogu se loviti istim priborom i načinom. Najbolje štapom velike dužine, od barem četiri metra, s mekanim osjetljivim vrhom koji će reagirati i na najmanji dodir. S dugim štapom najlakše je kontrolirati i baratati završnjakom s dugim privezima, kakvi su najprikladniji za lov jatnih riba. Ostatak pribora i tehniku lova bolje je prilagoditi ribi koja je dominantna u zoni ribolova.

Najvažnije je prilagoditi završnjak, sistem, najbolje tipa očenaš, paternoster s tri udice. U priloženoj tablici navedene su idealne dimenzije pojedinih dijelova završnjaka za ciljani lov bukve, girovki i skuše, odnosno plavice te šaruna. Da bi se smanjilo uvrtanje i oštećenje priveza, pjoka, njihov spoj s predvezom, osnovom završnjaka, treba izvesti vrtilicom. Odlično je rješenje vrtilica tipa Clip beads veličine 1 ili 2, ovisno o debljini osnove završnjaka. Ona omogućava brzu zamjenu priveza raznih dužina i debljina, a time i brzu prilagodbu završnjaka uvjetima lova.

---

image
Izrada fileta srdele
---

Duži privezi

Za ciljani ili pretežiti lov bukve on mora biti dugačak najmanje dva metra, a može imati i četiri metra, te mora imati promjer od 0,20 do 0,23 mm. Privezi, pjoki, moraju mu biti dužine 40 cm kad bukve dobro rade, te do 60 cm kad loše grizu. Prvi privez treba biti na metar poviše olovnice, čija težina može biti od 30 do 60 grama.

Kako se ne bi međusobno mrsili, razmak između priveza mora biti barem 10 cm veći od njihove dužine. Da bi olovnica uvijek bila na dnu, ako se lovi na većim razmacima od njega, između završnjaka i olovnice potrebno je staviti produžetak – komad tanjeg najlona koji na jednom kraju ima kopču za olovnicu, a na drugom malu omču za brzo spajanje sa završnjakom. Dužina produžetka ovisi o dubini lova i kreće se između 0,5 do dva metra.

Iako je nasrtljiva, bukva je oprezna riba pa priveze treba izraditi od fluorokarbonske strune ili dvije najlonske strune različitih debljina. Uz udicu treba vezati najlon debljine od 0,21 do 0,23 mm i dužine do 5 cm, te ga nastaviti s tanjim – debljine od 0,15 do 0,18 mm. Zbog borbenosti bukava, spojeve priveza i predveza najbolje je izvesti pomoću snoda, perlica s dva provrta.

Bukva se najuspješnije lovi komadima lignje, dagnje i srdele. Srdela je najbolje rješenje za početak lova, jer mirisom i okusom najbrže privuče ribe. Dagnjom se love krupniji primjerci, ali nešto sporijim intenzitetom i s nešto više mamčenja, dok je filetirana lignja svakako najbolji izbor kad bukva dobro radi i kad se lovi po više primjeraka odjednom.

Za razliku od bukve, batoglavac i girovke drže se nešto bliže, često i na samom dnu. Završnjak za njihov lov mora biti manjih dimenzija. Najboljima su se pokazali oni s razmakom između olovnice i prvog priveza od 20 do 80 cm, te s privezima dužine 20 cm kad su ribe dobro raspoložene za ishranu, te do 40 cm kad su slabije raspoložene.

Girovke su manje oprezne nego bukve, pa se privezi za ciljani lov na njih mogu izraditi i od najlona debljine od 0,18 do 0,20 mm. Pribor se može opteretiti istom olovnicom kao i za lov bukve, ali može se koristiti i nešto teža, od 60 do 100 grama, kako bi se lakše i obilatije lovilo bez jake kontre koja može uzrokovati kidanje usne girovke i gubitak plijena.

---

image
Duži privezi su lovniji
---

Dagnja ili lignja

Gire radije uzimaju sitno nasjeckanu dagnju nego lignje, ali kad se intenzivno lovi u velikom jatu, obje su ješke podjednako dobre. Srdela u lovu girovke može poslužiti samo za primamljivanje, jer girovke svojim nježnim ustima jednostavno posišu srdelu te rijetko progutaju cijelu udicu, pa je mamčenje srdele samo gubljenje vremena.

Ako su u lovnoj zoni batoglavci, oni će biti dominantna lovina jer su velike izjelice koje gutaju mamac prije nego što ga gira i bukva i pokušaju napasti. Podjednako žestoko napadat će bilo koji mamac, pa kad su dominantna lovina, najbolje je mamčiti komade žilave lignje ili nekog drugog glavonošca.

Bukve i girovke imaju relativno mala usta, pa se moraju loviti malim udicama, broj 13 do 14, čak i 18. A kako girovke između tankih usnica imaju opnu za koju se udica uglavnom kači, ona mora biti i tanka. Zbog brojnih sitnih, ali poput brusnog papira opasnih zubi bukava i girovki, udice moraju imati više ili manje dug vrat. Najprimjerenije su one tipa Crystal.

Iako bukva može pizati i preko pola kilograma, krupnije i cjenjenije jatne ribe mogu se očekivati samo u lovu skuša i lokardi. Te ribe, a dijelom i šarun, kvalitetom mesa i borbenošću nadmašuju bukvu, girovke i batoglavce.

Plavi trio, kako mnogi nazivaju skušu, plavicu i šaruna, zadržava se najviše u površinskom sloju mora, pa u ciljanom lovu na njih pribor ne treba spuštati do dna. One najčešće napadaju plijen bez oklijevanja i žestoko, kako se i bore. Zbog toga, ali i zato što skuša i lokarda mogu težiti i do jedan kilogram, završnjak za njihov lov mora biti jači od onoga za lov bukve, batoglavca i girovki. Zato je najbolje osnovu završnjaka izraditi od najlona promjera od 0,23 do 0,26 mm.

Kako bi se sporim tonjenjem dodatno provocirale ove grabljivice, mamce je najbolje postaviti na dosta dugačke priveze, od 50 do 70 cm, izrađene od strune debljine od 0,18 do 0,23 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Sukladno njoj treba birati i veličinu udice, od 6 do 8. Zbog snage i žestine kojom napadaju mamac, ove je grabljivice najbolje loviti jakim, ali elastičnim kovanim udicama.

---

image
Šarun se može loviti i na kožicu s boka - šaruna!
---

Lakša olovnica

Čak i kad se lovi u jačem kurentu, pribor za lov plavog trija ne treba opteretiti toliko da u moru stoji okomito. Najčešće je dovoljna olovnica težine od 20 do 40 grama. Time se postiže zanošenje, njihanje i sporo propadanje mamaca, što snažno provocira grabljivice, pa se one često love i dok pribor tone.

Mamac prvog izbora za lov ovih riba svakako je srdela, ponajprije njezin filet nešto duži od udice. Umjesto nje, mogu se koristiti i inćun te cijeli gavun. Vrlo je dobar mamac i traka lignje, jer se zbog bijele boje jako dobro vidi u moru. Mamčena kao i filet srdele, probodena nekoliko puta udicom, prednjim krajem provuče se preko čvora udice, a zadnja tri-četiri centimetra ostave se da vise ispod udice kako bi titranjem privlačili ribe.

Udičarenje jatnih riba nije osobito zahtjevno. Pribor valja spustiti do dna i povremeno ga pomalo podizati sve dok se ne ostvari prvi ulov. Nakon toga treba loviti na dubini gdje je ulov ostvaren. Zbog toga što girovke najčešće prvo ispituju ponuđeno, treba kontrirati, kratko i odlučno, tek kad riba dobro povuče pribor. Izvlačiti treba bez taktiziranja, ali i bez naglih trzaja. Ako, pak, ribe ne uzimaju mamac, nego ga samo diraju, dobro ga je povremeno kratko trgnuti. Ribe to najčešće protumače kao pokušaj bijega svoga plijena i zatim ga odlučno napadaju.

Najbolje vrijeme za lov navedenih riba su suton i noć s mjesečinom, ali odlični rezultati postižu se i danju kad je sunce zaklonjeno oblacima. Najlošije se lovi po posve mirnome moru, malo bolje po jakom vjetru, a najbolje po jugu koje mreška površinu mora.

---

DUŽINA DIJELOVA ZAVRŠNJAKA (cm)


RIBA.... BUKVA - GIROVKE - SKUŠA
---------------------------------------------------------
A......... 50..... 40...............20
---------------------------------------------------------
B.......... 50-70........ 40............... 70
---------------------------------------------------------
C.......... 50-70.........40...............70
--------------------------------------------------------
D............ 100.........20-80............ 150
--------------------------------------------------------
E............40-60.......20-40........... 50-70

---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić
Kapitalne bukve sve se češće love

Šarun se može loviti i na kožicu s boka - šaruna!

Izrada fileta srdele


Duži privezi su lovniji

Lov je lakši i uspješniji uz pomoć dugoga štapa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine-1097661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31db4c16bb8584b9f82c951a2e687987e5b6d105 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prona%C4%91i+jato%2C+pa+lovi+obilato%3A+glavne+su+mete+sku%C5%A1a%2C+lokarda+i+%C5%A1arun%2C+a+na+izboru+su+i+bukve%2C+batoglavci+i+girovke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine-1097661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpronadi-jato-pa-dizi-obilato-evo-kako-loviti-ribu-od-pucine-1097661 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBA OD PUČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBA OD PUČINEPronađi jato, pa lovi obilato: glavne su mete skuša, lokarda i šarun, a na izboru su i bukve, batoglavci i girovke

Piše Šime Duvančić
10. svibnja 2021. - 14:26

Temperature mora polako rastu, a s njima raste i aktivnost riba. No, osim komarče i pica, u travnju su se dobro udicom lovile samo ribe koje obitavaju daleko od obale i površine. U tom razdoblju obilat ulov mogao se ostvariti samo iz plovila kančanicom. Uz kantara, posebno su se dobro lovile ribe od jata, osobito bukva, batoglavac, sve girovke, skuša i plavica, nešto kasnije i šarun.

Uvijek gladne

Od svih nabrojenih, početkom travnja najbolje su se lovile girovke te batoglavac, nešto kasnije i bukve, ribe koje su se dobro lovile i u najhladnijem dijelu godine, a čija su velika jata već u ožujku ušla i u manje uvale, čak i u luke. U njima će ostati barem do lipnja.

Zadržavat će se nad svim vrstama terena, ali nešto više nad obraslim, kako tvrdim tako i mekanim. Bukve se o...

18. svibanj 2024 08:14