stdClass Object ( [id] => 1245015 [title] => Viktor Krapljanov, voditelj prodaje Hempel Hrvatska: ‘Misija je stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu‘ [alias] => viktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaštita trupa plovila od obrastanja algi i školjaka dugi se niz desetljeća temeljila na otrovnim biocidima. Oni jesu efikasno sprječavali obrastanje, ali su ujedno nanosili štetu morskom životu i zagađivali okoliš. Zbog toga je prije desetak godina diljem svijeta krenuo trend traženja alternativa, potaknut i zakonskim aktima koji su pojedine biocide stavili na crne liste. Što se u međuvremenu dogodilo i što će se ubuduće događati na tom planu, u razgovoru za Otvoreno more pojasnio nam je dipl. ing. kemije Viktor Krapljanov, voditelj prodaje tvrtke Hempel Hrvatska.

– U cilju zaštite mora, Europska unija već više godina svojim propisima sukcesivno smanjuje količinu i vrste otrovnih tvari u antifoulinzima. Što je sve danas u njihovu sastavu drukčije u usporedbi sa stanjem od prije 10-12 godina?

– Početak zaokreta o kojem govorite dogodio se 22. svibnja 2012. godine, kada je Europska unija donijela takozvanu BPR uredbu, odnosno Uredbu br. 528/2012 Europskog parlamenta i vijeća o stavljanju na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda. Ta je uredba donijela mnogo novih ograničenja i obveza za proizvođače biocidnih proizvoda, prvenstveno u pogledu ograničavanja aktivnih tvari, i to prema vrsti proizvoda. Prema BPR-u, proizvodi za suzbijanje obraštaja (tzv. antifoulinzi) spadaju u vrstu proizvoda 21. Tada je zabranjena upotreba Tributilkositra (TBT), agresivnog biocida koji se još od sedamdesetih godina koristi u brodskim bojama protiv obraštaja, pa od 2012. više nije smio biti dio receptura antifoulinga na tržištu EU-a.

---

image

U kutijama antifoulinga biocidi su postali nepoželjni

---

Kada je o Hempelu riječ, budući da su održivost i ekologija utkani duboko u našu strategiju od davnih dana, mi smo već dvije godine prije donošenja te BPR uredbe izbacili TBT iz svog proizvodnog programa. Bili smo dakle, ispred vremena, pa nismo imali nikakvih problema ni ograničenja kada je spomenuta uredba donosena.

Od 2012., za sve EU proizvođače antifoulinga uvedena je obveza da moraju dobiti posebno odobrenje za svaki biocidni proizvod prije njegova plasmana na tržište. Pritom su takva odobrenja vremenski ograničena na 5-9 godina. Nažalost, raznoraznim kanalima na tržište još uvijek ponekad znaju dospjeti i proizvodi koji nemaju to odobrenje.

Ekološki ciljevi

– Koje su tvari protiv obraštaja još uvijek dopuštene u antifoulinzima?

– Za suzbijanje obraštaja u recepturama antifoulinga trenutno je dopušteno 13 aktivnih tvari. Pritom je za njih devet odobrenje dano na određeni vremenski period, za tri aktivne tvari postupak za odobrenje je u tijeku, dok je za jednu aktivnu tvar u tijeku obnova o odobrenju. Popis svih aktivnih tvari dostupan je na stranicama Europske agencije za kemikalije (ECHA).

---

image

U laboratorijima se stalno razvijaju nove neotrovne formule

---

– Hoće li i kada uslijediti potpuna zabrana stavljanja u recepture svih štetnih tvari za okoliš i morski život?

– Uvjeren sam da hoće. Zato ima nekoliko razloga. Osnovni je, naravno, ekologija, što znači da svi zajedno stvarno moramo generalno povesti više računa o očuvanju prirode. To više što smo svakodnevno svjedoci kako se čovječanstvo prema njoj bezobzirno ponaša. Budući da Hrvatska na malom prostoru ima iznimnu koncentraciju vrlo raznolikih prirodnih ljepota, očuvanje prirode i našeg mora nas dodatno obvezuje. Ponekad mi se čini da nismo svjesni prednosti koje nam raznolikost prirodnih ljepota donosi kao državi. Međutim, naročito u razvijenijim zemljama, a nažalost sve češće i kod nas, težnja za profitom često je ispred načela kojima trebamo težiti kako bi prirodu spasili od uništavanja. Tako smo svi svjedoci overbookinga u ljetnim mjesecima, umjesto da ozbiljno poradimo na produženju sezone. Najlakše je brojati ljude u srpnju i kolovozu i dičiti se brojkama, ali samoodrživost, koja je ključ svega, ne podupire takvo stanje. Vjerujem ipak da će razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve, kao jedini logičan i moguć, prevladati uz pomoć zajedničkih europskih zakona. Naravno, i uz pomoć znanosti koja ide velikom brzinom naprijed i stalno nudi nova dostignuća kao potporu takvim naporima.

– U kojim sve smjerovima proizvođači antifoulinga idu kako bi se prilagodili novom vremenu i zadovoljili direktive EU-a?

– Proizvođači antifoulinga, pa tako i Hempel, već godinama razvijaju nove formulacije koje će bez zabranjenih tvari sprječavati obraštanje trupa broda, neki više, a neki manje uspješno. Naravno, svatko svoj pristup i tehnologiju nastoji sačuvati za sebe. U Hempelu smo takav razvojni smjer odabrali i prije donošenja BPR uredbe, te već više od 10 godina na tržištu imamo kvalitetne antifoulinge bez bioaktivnih tvari, s time da ih i dalje neprestano usavršavamo. Uz to, naš Odjel za istraživanje i razvoj konstantno radi na novim proizvodima koji se svakodnevno testiraju diljem svijeta. Takav je pristup nužan, budući da različite mikro i makrolokacije mogu dati i različite rezultate pa Hempel, kao jedan od najvećih proizvođača premaza za zaštitu od obraštaja, o tome mora voditi računa.

Ugljični otisak

– Koji ste razvojni smjer kao ključan izabrali u Hempelu?

Hempelov je generalni stav da naš Odjel za istraživanje i razvoj nema za cilj ispravljanje posljedica, već mu je misija stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu. Već sada se rade istraživanja za antifoulinge koje ćemo moći implementirati tek za nekoliko godina. Tu imamo primjer silikona, koji je u prvotnom obliku patentiran daleke 1972. godine, da bi se približio današnjoj formulaciji između 2000. i 2013., te dobio konačan oblik 2019. godine.

---

image

Razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve jedini je logičan i moguć

---

Iako ovdje uglavnom pričamo o bioaktivnim tvarima, vrlo je bitno imati u vidu i takozvani footprint, odnosno ugljični otisak, o čemu u Hempelu također vodimo računa. To je, zapravo, mjerenje emisije CO2 koja proizlazi iz same proizvodnje, ali i kod primjene konkretnih proizvoda, dakle u sveukupnom utjecaju na klimu. Tako novi Hempelovi premazi, koji se temelje na smanjivanju aktivnih tvari te glatkoći koja je ključ za učinkovitost, za posljedicu imaju smanjivanje potrošnje i uštedu goriva.

– Vaš ekološki antifouling Silic One, koji alge od trupa odbija silikonskom glatkoćom površine, već je postao poznat na tržištu. Kakve su reakcije kupaca koji ga koriste?

Hempelov Silic One je kao antifouling bez biocida nevjerojatno brzo prihvaćen u svakodnevnoj primjeni. Uz to je, na što smo u Hempelu vrlo ponosni, osvojio nagradu Best on Test u neovisnom engleskom časopisu koji je, kao i mnogi ostali, potvrdio kvalitetu tog izuzetnog proizvoda. Riječ je o uglednoj britanskoj nautičkoj reviji Practical Boat Owner, koja je upravo objavila rezultate svog jednogodišnjeg antifouling testiranja na kojem pobjedu odnio Hempel‘s Silic One. I to kao jedini testirani proizvod koji je od pet mogućih zvjezdica dobio svih pet.

---

image

Skidanje biocidnih antifoulinga težak je i po zdravlje štetan posao

Shutterstock
---

Time je Hempel potvrdio status vodećeg inovatora u dizajniranju visokoučinkovitih premaza za jahte koji imaju minimalni utjecaj na okoliš. No, u svemu je najvažnije to što se u vremenu kada se zahtijeva što manja upotreba biocidnih protuobraštajnih premaza radi zaštite okoliša, pokazalo da je moguće otići i korak dalje – dakle posve isključiti biocide.

Nadmašeni otrovi

– Ako se to učini, hoće li uopće biti moguće postići razinu zaštite protiv obrastanja kakva je bila dok su se koristile otrovne tvari?

– To je već ostvareno, budući da je Silic One na svim testovima po učinkovitosti dokazano nadmašio i tradicionalne biocidne antifoulinge. Tajna tog uspjeha je u korištenju takozvanog hydrogela u recepturi premaza. A što je zapravo hydrogel? On se temelji na jedinstvenim, nereaktivnim polimerima koji se dodaju u premaz i čine nevidljivi zaštitni sloj između površine trupa i vode. Zbog toga sloja, obraštajući organizmi percipiraju trup kao tekućinu, pa je daleko manje vjerojatno da će uz nju prionuti.

– Jedan od problema za vlasnike plovila je nakupljanje slojeva antifoulinga, koje onda treba kompletno izbrusiti, što nije lak posao. Kako tu stoje stvari kad se nanosi Silic One?

– Naš Silic One se vrlo lako čisti. Jednostavno očistite površinu svježom vodom iz tlačnog perača. Alternativno je za čišćenje moguće koristiti spužvu ili krpu s finim porama, te sve ispirati crijevom. Važno je jedino ne ogrebati površinu prilikom čišćenja. Na brzim gliserima, Silic One ima i učinak samočišćenja, a na sporim brodovima i jedrilicama premaz se može čistiti onoliko često koliko je potrebno da površina ostane glatka s iznimno niskim trenjem.

---

image

Premaz Silic One ne sadrži biocide ni bakar

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

Što se gomilanja slojeva tiče, kada je u pitanju Silic One oni se trebaju nanositi svake druge godine, a ne svake kao kod klasičnih antifoulinga. Stoga je i stvaranje neželjeno debelog sloja sporije. Kada, pak, nakon duljeg vremenskog razdoblja vlasnik odluči te slojeve skinuti do epoksidnog temelja, to će opet biti lakše, jer se Silic One može lako skidati strugačima zbog mekše strukture u odnosu na standardne premaze koji jako otvrdnu. Tada pomaže jedino zamorno i prašnjavo brušenje, što je puno teža opcija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => razgovor 2 0 8962 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-24 13:34:54 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Miomir Štrbac
Foto: Željka Bassanese, arhiva [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-30 14:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-30 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Viktor Krapljanov, voditelj prodaje Hempel Hrvatska: 'Misija je stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu' [metakey] => PREMAZI, zaštita broda, Hempel [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/24\/23858969.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/24\/23858970.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/24\/23858971.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/24\/23858973.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/24\/23439841.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/24\/5625986.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","Shutterstock","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Viktor Krapljanov: Na\u0161 Silic One<\/em> dokazao je iznimnu uspje\u0161nost bez biocida<\/p>","

U kutijama antifoulinga biocidi su postali nepo\u017eeljni<\/p>","

U laboratorijima se stalno razvijaju nove neotrovne formule<\/p>","

Razvojni smjer koji uva\u017eava ekolo\u0161ke ciljeve jedini je logi\u010dan i mogu\u0107<\/p>","

Skidanje biocidnih antifoulinga te\u017eak je i po zdravlje \u0161tetan posao<\/p>","

Premaz Silic One <\/em>ne sadr\u017ei biocide ni bakar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_23858969_1920.jpg":"1920x1080","k_23858969_1280.jpg":"1280x1280","k_23858969_1024.jpg":"1024x1024","k_23858969_640.jpg":"640x640","k_23858969_480.jpg":"480x480","k_23858969_340.jpg":"340x340","k_23858969_220.jpg":"220x220","o_23858969_1280.jpg":"1280x960","o_23858969_1024.jpg":"1024x768","o_23858969_640.jpg":"640x480","o_23858969_480.jpg":"480x360","o_23858969_340.jpg":"340x255","o_23858969_220.jpg":"220x165","h_23858969_1280.jpg":"1280x854","h_23858969_1024.jpg":"1024x683","h_23858969_640.jpg":"640x427","h_23858969_480.jpg":"480x320","h_23858969_340.jpg":"340x227","h_23858969_220.jpg":"220x147","pp_23858969_1280.jpg":"1280x1628","pp_23858969_1024.jpg":"1024x1303","pp_23858969_640.jpg":"640x814","pp_23858969_480.jpg":"480x611","pp_23858969_340.jpg":"340x432","pp_23858969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23858970_1920.jpg":"1920x1080","k_23858970_1280.jpg":"1280x1280","k_23858970_1024.jpg":"1024x1024","k_23858970_640.jpg":"640x640","k_23858970_480.jpg":"480x480","k_23858970_340.jpg":"340x340","k_23858970_220.jpg":"220x220","o_23858970_1280.jpg":"1280x853","o_23858970_1024.jpg":"1024x682","o_23858970_640.jpg":"640x426","o_23858970_480.jpg":"480x320","o_23858970_340.jpg":"340x226","o_23858970_220.jpg":"220x146","h_23858970_1280.jpg":"1280x854","h_23858970_1024.jpg":"1024x683","h_23858970_640.jpg":"640x427","h_23858970_480.jpg":"480x320","h_23858970_340.jpg":"340x227","h_23858970_220.jpg":"220x147","pp_23858970_1280.jpg":"1280x1628","pp_23858970_1024.jpg":"1024x1303","pp_23858970_640.jpg":"640x814","pp_23858970_480.jpg":"480x611","pp_23858970_340.jpg":"340x432","pp_23858970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23858971_1920.jpg":"1920x1080","k_23858971_1280.jpg":"1280x1280","k_23858971_1024.jpg":"1024x1024","k_23858971_640.jpg":"640x640","k_23858971_480.jpg":"480x480","k_23858971_340.jpg":"340x340","k_23858971_220.jpg":"220x220","o_23858971_1280.jpg":"1280x853","o_23858971_1024.jpg":"1024x682","o_23858971_640.jpg":"640x426","o_23858971_480.jpg":"480x320","o_23858971_340.jpg":"340x226","o_23858971_220.jpg":"220x146","h_23858971_1280.jpg":"1280x854","h_23858971_1024.jpg":"1024x683","h_23858971_640.jpg":"640x427","h_23858971_480.jpg":"480x320","h_23858971_340.jpg":"340x227","h_23858971_220.jpg":"220x147","pp_23858971_1280.jpg":"1280x1628","pp_23858971_1024.jpg":"1024x1303","pp_23858971_640.jpg":"640x814","pp_23858971_480.jpg":"480x611","pp_23858971_340.jpg":"340x432","pp_23858971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1895x3099","hd_23858973_1920.jpg":"1920x1080","k_23858973_1280.jpg":"1280x1280","k_23858973_1024.jpg":"1024x1024","k_23858973_640.jpg":"640x640","k_23858973_480.jpg":"480x480","k_23858973_340.jpg":"340x340","k_23858973_220.jpg":"220x220","o_23858973_1280.jpg":"1280x2093","o_23858973_1024.jpg":"1024x1674","o_23858973_640.jpg":"640x1046","o_23858973_480.jpg":"480x784","o_23858973_340.jpg":"340x556","o_23858973_220.jpg":"220x359","h_23858973_1280.jpg":"1280x854","h_23858973_1024.jpg":"1024x683","h_23858973_640.jpg":"640x427","h_23858973_480.jpg":"480x320","h_23858973_340.jpg":"340x227","h_23858973_220.jpg":"220x147","pp_23858973_1280.jpg":"1280x1628","pp_23858973_1024.jpg":"1024x1303","pp_23858973_640.jpg":"640x814","pp_23858973_480.jpg":"480x611","pp_23858973_340.jpg":"340x432","pp_23858973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23439841_1920.jpg":"1920x1080","k_23439841_1280.jpg":"1280x1280","k_23439841_1024.jpg":"1024x1024","k_23439841_640.jpg":"640x640","k_23439841_480.jpg":"480x480","k_23439841_340.jpg":"340x340","k_23439841_220.jpg":"220x220","o_23439841_1280.jpg":"1280x960","o_23439841_1024.jpg":"1024x768","o_23439841_640.jpg":"640x480","o_23439841_480.jpg":"480x360","o_23439841_340.jpg":"340x255","o_23439841_220.jpg":"220x165","h_23439841_1280.jpg":"1280x854","h_23439841_1024.jpg":"1024x683","h_23439841_640.jpg":"640x427","h_23439841_480.jpg":"480x320","h_23439841_340.jpg":"340x227","h_23439841_220.jpg":"220x147","pp_23439841_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439841_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439841_640.jpg":"640x814","pp_23439841_480.jpg":"480x611","pp_23439841_340.jpg":"340x432","pp_23439841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_5625986_1920.jpg":"1920x1080","k_5625986_1280.jpg":"1280x1280","k_5625986_1024.jpg":"1024x1024","k_5625986_640.jpg":"640x640","k_5625986_480.jpg":"480x480","k_5625986_340.jpg":"340x340","k_5625986_220.jpg":"220x220","o_5625986_1280.jpg":"1280x853","o_5625986_1024.jpg":"1024x682","o_5625986_640.jpg":"640x426","o_5625986_480.jpg":"480x320","o_5625986_340.jpg":"340x226","o_5625986_220.jpg":"220x146","h_5625986_1280.jpg":"1280x854","h_5625986_1024.jpg":"1024x683","h_5625986_640.jpg":"640x427","h_5625986_480.jpg":"480x320","h_5625986_340.jpg":"340x227","h_5625986_220.jpg":"220x147","pp_5625986_1280.jpg":"1280x1628","pp_5625986_1024.jpg":"1024x1303","pp_5625986_640.jpg":"640x814","pp_5625986_480.jpg":"480x611","pp_5625986_340.jpg":"340x432","pp_5625986_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8030861 Threads: 7 Questions: 1665185605 Slow queries: 4954327 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112123092 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/viktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu-1245015 [printLink] => /om/nautika/viktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu-1245015?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606478 [name] => PREMAZI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-18 22:45:02 [main_article_id] => 0 [alias] => premazi [link] => /tag/premazi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690132 [name] => zaštita broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 15:07:04 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-broda [link] => /tag/zastita-broda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641750 [name] => Hempel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 09:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => hempel [link] => /tag/hempel ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Viktor Krapljanov, voditelj prodaje Hempel Hrvatska: ‘Misija je stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23858969.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Viktor Krapljanov: Naš Silic One dokazao je iznimnu uspješnost bez biocida

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23858969.jpg [title] =>

Viktor Krapljanov: Naš Silic One dokazao je iznimnu uspješnost bez biocida

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23858970.jpg [title] =>

U kutijama antifoulinga biocidi su postali nepoželjni

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23858971.jpg [title] =>

U laboratorijima se stalno razvijaju nove neotrovne formule

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23858973.jpg [title] =>

Razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve jedini je logičan i moguć

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/23439841.jpg [title] =>

Skidanje biocidnih antifoulinga težak je i po zdravlje štetan posao

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/24/5625986.jpg [title] =>

Premaz Silic One ne sadrži biocide ni bakar

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zaštita trupa plovila od obrastanja algi i školjaka dugi se niz desetljeća temeljila na otrovnim biocidima. Oni jesu efikasno sprječavali obrastanje, ali su ujedno nanosili štetu morskom životu i zagađivali okoliš. Zbog toga je prije desetak godina diljem svijeta krenuo trend traženja alternativa, potaknut i zakonskim aktima koji su pojedine biocide stavili na crne liste. Što se u međuvremenu dogodilo i što će se ubuduće događati na tom planu, u razgovoru za Otvoreno more pojasnio nam je dipl. ing. kemije Viktor Krapljanov, voditelj prodaje tvrtke Hempel Hrvatska.

– U cilju zaštite mora, Europska unija već više godina svojim propisima sukcesivno smanjuje količinu i vrste otrovnih tvari u antifoulinzima. Što je sve danas u njihovu sastavu drukčije u usporedbi sa stanjem od prije 10-12 godina?

– Početak zaokreta o kojem govorite dogodio se 22. svibnja 2012. godine, kada je Europska unija donijela takozvanu BPR uredbu, odnosno Uredbu br. 528/2012 Europskog parlamenta i vijeća o stavljanju na raspolaganje na tržištu i uporabi biocidnih proizvoda. Ta je uredba donijela mnogo novih ograničenja i obveza za proizvođače biocidnih proizvoda, prvenstveno u pogledu ograničavanja aktivnih tvari, i to prema vrsti proizvoda. Prema BPR-u, proizvodi za suzbijanje obraštaja (tzv. antifoulinzi) spadaju u vrstu proizvoda 21. Tada je zabranjena upotreba Tributilkositra (TBT), agresivnog biocida koji se još od sedamdesetih godina koristi u brodskim bojama protiv obraštaja, pa od 2012. više nije smio biti dio receptura antifoulinga na tržištu EU-a.

---

image

U kutijama antifoulinga biocidi su postali nepoželjni

---

Kada je o Hempelu riječ, budući da su održivost i ekologija utkani duboko u našu strategiju od davnih dana, mi smo već dvije godine prije donošenja te BPR uredbe izbacili TBT iz svog proizvodnog programa. Bili smo dakle, ispred vremena, pa nismo imali nikakvih problema ni ograničenja kada je spomenuta uredba donosena.

Od 2012., za sve EU proizvođače antifoulinga uvedena je obveza da moraju dobiti posebno odobrenje za svaki biocidni proizvod prije njegova plasmana na tržište. Pritom su takva odobrenja vremenski ograničena na 5-9 godina. Nažalost, raznoraznim kanalima na tržište još uvijek ponekad znaju dospjeti i proizvodi koji nemaju to odobrenje.

Ekološki ciljevi

– Koje su tvari protiv obraštaja još uvijek dopuštene u antifoulinzima?

– Za suzbijanje obraštaja u recepturama antifoulinga trenutno je dopušteno 13 aktivnih tvari. Pritom je za njih devet odobrenje dano na određeni vremenski period, za tri aktivne tvari postupak za odobrenje je u tijeku, dok je za jednu aktivnu tvar u tijeku obnova o odobrenju. Popis svih aktivnih tvari dostupan je na stranicama Europske agencije za kemikalije (ECHA).

---

image

U laboratorijima se stalno razvijaju nove neotrovne formule

---

– Hoće li i kada uslijediti potpuna zabrana stavljanja u recepture svih štetnih tvari za okoliš i morski život?

– Uvjeren sam da hoće. Zato ima nekoliko razloga. Osnovni je, naravno, ekologija, što znači da svi zajedno stvarno moramo generalno povesti više računa o očuvanju prirode. To više što smo svakodnevno svjedoci kako se čovječanstvo prema njoj bezobzirno ponaša. Budući da Hrvatska na malom prostoru ima iznimnu koncentraciju vrlo raznolikih prirodnih ljepota, očuvanje prirode i našeg mora nas dodatno obvezuje. Ponekad mi se čini da nismo svjesni prednosti koje nam raznolikost prirodnih ljepota donosi kao državi. Međutim, naročito u razvijenijim zemljama, a nažalost sve češće i kod nas, težnja za profitom često je ispred načela kojima trebamo težiti kako bi prirodu spasili od uništavanja. Tako smo svi svjedoci overbookinga u ljetnim mjesecima, umjesto da ozbiljno poradimo na produženju sezone. Najlakše je brojati ljude u srpnju i kolovozu i dičiti se brojkama, ali samoodrživost, koja je ključ svega, ne podupire takvo stanje. Vjerujem ipak da će razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve, kao jedini logičan i moguć, prevladati uz pomoć zajedničkih europskih zakona. Naravno, i uz pomoć znanosti koja ide velikom brzinom naprijed i stalno nudi nova dostignuća kao potporu takvim naporima.

– U kojim sve smjerovima proizvođači antifoulinga idu kako bi se prilagodili novom vremenu i zadovoljili direktive EU-a?

– Proizvođači antifoulinga, pa tako i Hempel, već godinama razvijaju nove formulacije koje će bez zabranjenih tvari sprječavati obraštanje trupa broda, neki više, a neki manje uspješno. Naravno, svatko svoj pristup i tehnologiju nastoji sačuvati za sebe. U Hempelu smo takav razvojni smjer odabrali i prije donošenja BPR uredbe, te već više od 10 godina na tržištu imamo kvalitetne antifoulinge bez bioaktivnih tvari, s time da ih i dalje neprestano usavršavamo. Uz to, naš Odjel za istraživanje i razvoj konstantno radi na novim proizvodima koji se svakodnevno testiraju diljem svijeta. Takav je pristup nužan, budući da različite mikro i makrolokacije mogu dati i različite rezultate pa Hempel, kao jedan od najvećih proizvođača premaza za zaštitu od obraštaja, o tome mora voditi računa.

Ugljični otisak

– Koji ste razvojni smjer kao ključan izabrali u Hempelu?

Hempelov je generalni stav da naš Odjel za istraživanje i razvoj nema za cilj ispravljanje posljedica, već mu je misija stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu. Već sada se rade istraživanja za antifoulinge koje ćemo moći implementirati tek za nekoliko godina. Tu imamo primjer silikona, koji je u prvotnom obliku patentiran daleke 1972. godine, da bi se približio današnjoj formulaciji između 2000. i 2013., te dobio konačan oblik 2019. godine.

---

image

Razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve jedini je logičan i moguć

---

Iako ovdje uglavnom pričamo o bioaktivnim tvarima, vrlo je bitno imati u vidu i takozvani footprint, odnosno ugljični otisak, o čemu u Hempelu također vodimo računa. To je, zapravo, mjerenje emisije CO2 koja proizlazi iz same proizvodnje, ali i kod primjene konkretnih proizvoda, dakle u sveukupnom utjecaju na klimu. Tako novi Hempelovi premazi, koji se temelje na smanjivanju aktivnih tvari te glatkoći koja je ključ za učinkovitost, za posljedicu imaju smanjivanje potrošnje i uštedu goriva.

– Vaš ekološki antifouling Silic One, koji alge od trupa odbija silikonskom glatkoćom površine, već je postao poznat na tržištu. Kakve su reakcije kupaca koji ga koriste?

Hempelov Silic One je kao antifouling bez biocida nevjerojatno brzo prihvaćen u svakodnevnoj primjeni. Uz to je, na što smo u Hempelu vrlo ponosni, osvojio nagradu Best on Test u neovisnom engleskom časopisu koji je, kao i mnogi ostali, potvrdio kvalitetu tog izuzetnog proizvoda. Riječ je o uglednoj britanskoj nautičkoj reviji Practical Boat Owner, koja je upravo objavila rezultate svog jednogodišnjeg antifouling testiranja na kojem pobjedu odnio Hempel‘s Silic One. I to kao jedini testirani proizvod koji je od pet mogućih zvjezdica dobio svih pet.

---

image

Skidanje biocidnih antifoulinga težak je i po zdravlje štetan posao

Shutterstock
---

Time je Hempel potvrdio status vodećeg inovatora u dizajniranju visokoučinkovitih premaza za jahte koji imaju minimalni utjecaj na okoliš. No, u svemu je najvažnije to što se u vremenu kada se zahtijeva što manja upotreba biocidnih protuobraštajnih premaza radi zaštite okoliša, pokazalo da je moguće otići i korak dalje – dakle posve isključiti biocide.

Nadmašeni otrovi

– Ako se to učini, hoće li uopće biti moguće postići razinu zaštite protiv obrastanja kakva je bila dok su se koristile otrovne tvari?

– To je već ostvareno, budući da je Silic One na svim testovima po učinkovitosti dokazano nadmašio i tradicionalne biocidne antifoulinge. Tajna tog uspjeha je u korištenju takozvanog hydrogela u recepturi premaza. A što je zapravo hydrogel? On se temelji na jedinstvenim, nereaktivnim polimerima koji se dodaju u premaz i čine nevidljivi zaštitni sloj između površine trupa i vode. Zbog toga sloja, obraštajući organizmi percipiraju trup kao tekućinu, pa je daleko manje vjerojatno da će uz nju prionuti.

– Jedan od problema za vlasnike plovila je nakupljanje slojeva antifoulinga, koje onda treba kompletno izbrusiti, što nije lak posao. Kako tu stoje stvari kad se nanosi Silic One?

– Naš Silic One se vrlo lako čisti. Jednostavno očistite površinu svježom vodom iz tlačnog perača. Alternativno je za čišćenje moguće koristiti spužvu ili krpu s finim porama, te sve ispirati crijevom. Važno je jedino ne ogrebati površinu prilikom čišćenja. Na brzim gliserima, Silic One ima i učinak samočišćenja, a na sporim brodovima i jedrilicama premaz se može čistiti onoliko često koliko je potrebno da površina ostane glatka s iznimno niskim trenjem.

---

image

Premaz Silic One ne sadrži biocide ni bakar

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

Što se gomilanja slojeva tiče, kada je u pitanju Silic One oni se trebaju nanositi svake druge godine, a ne svake kao kod klasičnih antifoulinga. Stoga je i stvaranje neželjeno debelog sloja sporije. Kada, pak, nakon duljeg vremenskog razdoblja vlasnik odluči te slojeve skinuti do epoksidnog temelja, to će opet biti lakše, jer se Silic One može lako skidati strugačima zbog mekše strukture u odnosu na standardne premaze koji jako otvrdnu. Tada pomaže jedino zamorno i prašnjavo brušenje, što je puno teža opcija.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Viktor Krapljanov: Naš Silic One dokazao je iznimnu uspješnost bez biocida


U kutijama antifoulinga biocidi su postali nepoželjni


U laboratorijima se stalno razvijaju nove neotrovne formule


Razvojni smjer koji uvažava ekološke ciljeve jedini je logičan i moguć

Shutterstock

Skidanje biocidnih antifoulinga težak je i po zdravlje štetan posao

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Premaz Silic One ne sadrži biocide ni bakar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/viktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu-1245015 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=15f5122c64d385303ba5cbe86f52a4db0d1d7cb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Viktor+Krapljanov%2C+voditelj+prodaje+Hempel+Hrvatska%3A+%E2%80%98Misija+je+stvoriti+proizvode+koji+%C4%87e+preventivno+%C5%A1tititi+prirodu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fviktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu-1245015 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fviktor-krapljanov-voditelj-prodaje-hempel-hrvatska-misija-je-stvoriti-proizvode-koji-ce-preventivno-stititi-prirodu-1245015 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

razgovorViktor Krapljanov, voditelj prodaje Hempel Hrvatska: ‘Misija je stvoriti proizvode koji će preventivno štititi prirodu‘

Piše Miomir Štrbac
Foto: Željka Bassanese, arhiva
30. studenog 2022. - 15:00

Zaštita trupa plovila od obrastanja algi i školjaka dugi se niz desetljeća temeljila na otrovnim biocidima. Oni jesu efikasno sprječavali obrastanje, ali su ujedno nanosili štetu morskom životu i zagađivali okoliš. Zbog toga je prije desetak godina diljem svijeta krenuo trend traženja alternativa, potaknut i zakonskim aktima koji su pojedine biocide stavili na crne liste. Što se u međuvremenu dogodilo i što će se ubuduće događati na tom planu, u razgovoru za Otvoreno more pojasnio nam je dipl. ing. kemije Viktor Krapljanov, voditelj prodaje tvrtke Hempel Hrvatska.

– U cilju zaštite mora, Europska unija već više godina svojim propisima sukcesivno smanjuje količinu i vrste otrovnih tvari u antifoulinzima. Što je sve danas u njihovu sastavu drukčije u usporedbi sa stanjem od ...

18. svibanj 2024 08:38